Skredsäkringen av Göta Älvdalen brådskar

1:12 min

Uppemot 6 miljarder kan det kosta att skredsäkra Göta Älvdalen. Men det är ett nödvändigt arbete som dessutom brådskar enligt Lilla Edet-bon och moderate riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönwall.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Vid höga vattenflöden och stora  så ökar skredrisken och ehoven av att skredrisksäkra älven är akuta som jag ser det.

Camilla Waltersson Grönwall är på besök på Vattenfall vid fallområdet i Trollhättan. Nedanför kontorsfönstret flyter vattnet lugnt men så ser det inte alltid ut. Vid ovanligt höga vattenstånd kan luckorna öppnas upp för att undvika översvämning längs vänerkusten, men då kan problemen flytta nedströms med ökad skredrisk längs göta älv. Alla är överrens om att Göta-Älvdalen måste skredsäkras och det finns till och med ett kostnadsförslag på uppemot 6 miljarder. Problemet nu är att det inte får ta för lång tid enligt Camilla Waltersson Grönwall som skrivit en motion för att skynda på.

– Man behöver börja omedelbums som jag ser det. Man måste hitta en finansieringsmodell och påbörja den här processen. Det kan inte gå i stå längre. Vi kan inte vänta på att det händer en katastrof i vår älvdal. Motionen vill att vi skyndsamt tar tag i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista