Oljepalmens frukter. Foto: Roland Johansson/TT
Nobel & Myrbäck

Greenpeace: Chokladkakan innehåller palmolja

"Den är producerad i regnskogsområden"
4:57 min

Marabou-choklad innehåller palmolja som företaget Wilmar International har framställt på ett sätt som är förödande för djur, människor och natur i bland annat Asiens regnskogar. Det säger Greenpeace, som menar att man har starka bevis.

Vanliga och välkända produkter som får sin palmolja från palmoljejätten Wilmar International gör konsumenter till omedvetna medbrottslingar i skövling av Indonesiens regnskog och bidrar därmed till att kritiskt hotade arter som Sumatratigern står på kanten till utrotning. Det skriver Greenpeace i en ny rapport.

Enligt Erika Bjureby, som är skogsansvarig på Greenpeace Norden, har Wilmar bekräftat att de säljer palmolja till bland andra Marabou.

Palmoljeutvinning kritiseras ofta av miljöskäl, eftersom bolagen hugger ner stora arealer av skog för att anlägga oljepalmsplantager, något som gör förstör livsförhållandena för människor och djur.

Nobel & Myrbäck i P4
eftermiddag.vast@sverigesradio.se

Fråga

Palmolja

Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen, Elaeis guineensis. Palmolja kan användas både som livsmedel och som råvara för bränslen, till exempel biodiesel. Det förekommer i många margariner. De största exportörerna av palmolja är Malaysia och Indonesien.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".