Elproducerande bojar på västkusten ingår i experiment

I jakten på förnybara energikällor inleder nu Uppsala universitet ett vågkraftsprojekt och elkraftsproducerande bojar ska placeras ut på västkusten.

I början av nästa vecka ska den första bojen placeras ut utanför Lysekil. Framåt hösten hoppas uppsalaforskaren Mats Leijon få ner en generator på bottnen.
I havets vågor finns en energikälla som är förädlad i flera steg. Det sätt som Mats Leijon ska använda för att ta vara på vågenergin är att låta en stor boj guppa upp och ner i vågrörelserna och från bojen går sen en vajer ner till en generator som är förankrad i havsbotten.
Men den här typen av generator snurrar inte utan alstrar ström genom en uppåt-nedåtrörelse, en så kallad linjärgenerator och man skulle kunna tänka sig att ha fält av tusentals bojar ute till havs som producerar el. Men än så länge handlar det om ett experiment.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".