Foto: Noel Celis/ AFP/ TT

Hjälporganisationerna arbetar för de tyfondrabbade

1:18 min

650 000 människor är hemlösa och mer än 10.000 befaras ha omkommit i tyfonen Haiyan som är den kraftigaste orkanen någonsin. Nu arbetar hjälporganisationer och myndigheter för att hjälpa de drabbade. 

– Vi arbetar med organisationer som har en erfarenhet av att jobba i katastrofområden och som finns på plats, det är väldigt viktigt. För är det så att vi kan fatta ett beslut och säga att pengarna kommer, och att det tar tre, fyra dagar, då kan organisationerna påbörja sitt arbete, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen.

Per Byman berättar att när en katastrof som tyfonen Haiyan slår till, så ges den första hjälpen alltid av de drabbade själva, men då de som klarat sig bättre än de andra. 

Han menar att det viktigaste organisationerna kan göra på plats är att ha en lokal förankring.

– Det är viktigt att man samordnar med andra så att alla inte bara springer i väg på sina egna bollar, säger Per Byman.

Den som själv vill hjälpa till, är det pengar eller förnödenheter som krävs mest?

– Det är pengar, vi har sett att det finns en otrolig vilja att hjälpa till och det bästa sättet är att skänka pengar så man kan köpa in förnödenheter, vi behöver inte skicka det över halva jordklotet, det finns på plats, säger Per Byman

Det har rapporterats om 650 000 hemlösa på Filippinerna efter tyfonen, men Per Byman menar att det förmodligen är många fler som är hemlösa som ännu inte uppmärksammats, då hjälporganisationerna inte nått ut än. 

Dn som vill skänka pengar till förmån för de drabbade kan skicka ett sms till nr 72999 med ordet Orkan. Sms:et kostar 50 kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista