P4 Morgon

Många låter bli reflex trots mörkret

1:51 min

Hundra personer dör i trafiken varje år till följd av kollision med bilar. Med hösten kommer mörkret och reflexanvändning kan göra att bilföraren ser personen hundra meter tidigare än utan.

– Det är väldigt många som inte använder reflex och framför allt när man kommer in i stan, då är det många som tror att man syns för att man har gatlyktor. Det är inte bra, säger Jörgen Wennergren, trafiktekniker på Uddevalla kommun.

Varje år blir drygt 2 200 personer påkörda efter mörkrets inbrott i Sverige och hundra av de som blir påkörda dör. Jörgen Wennergren menar att det är enkelt att få barn att använda reflexer, men att det sedan blir svårare.

– Upp till sjätte klass bär de gärna reflex. Men sen blir det ohäftigt på något sätt, då bär man inte reflex, säger han.

En bilförare ser en person klädd i svart på 25 meters håll inne i stan.

– Det går ganska fort innan man är på de här personerna, nära de här personerna. Syns man och använder reflex, då blir avståndet vid en halvljusbil 125 meter istället, så det är väldigt stor skillnad, säger Jörgen Wennergren.

P4 Morgon
gomorron.vast@sverigesradio.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.