FKG:s vd Fredrik Sidahl tror på nyanställningar. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Muntert hos fordonsindustrins underleverantörer

"Långsam men stabil och trygg uppgång"
1:35 min

Underleverantörerna till fordonsindustrin ser allt ljusare på framtiden. Enligt en ny rapport från branschorganisationen FKG tror fyra av tio företag att antalet anställda och omsättningen kommer att öka nästa år.

– Vi är på väg ur den lågkonjunktur som vi har varit i. Det är inte som att slå på en strömbrytare, utan en långsam men stabil och trygg uppgång, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen FKG, till P4 Väst.

Den värsta krisen verkar ligga bakom fordonsindustrins underleverantörer, i stället blir nu optimismen inför framtiden allt större.

89 procent av de leverantörer som har svarat i Fordonskomponentgruppens, FKG, undersökning ser positivt eller mycket positivt på det kommande året.

Det är en ökning med nästan 10 procent sedan i maj, när undersökningen senast gjorde.

FKG har frågat runt 600 leverantörer om deras framtidsutsikter och en tredjedel, 200, har svarat.

På frågan om företagen tror att omsättningen kommer att öka svarade fyra av tio ja.

Samma siffror, nästan 40 procent, av företagen tror att de kommer att nyanställa nästa år, även det en ökning sedan förra undersökningen.

– När vi nu ser en fortsatt uppgång är det självklart att man måste fylla på med produktionspersonal och personal som kan leda automatiseringen. Men hur stora anställningar det blir är svårt att svara på, säger Fredrik Sidahl.

Framför allt är det den tunga sidan, lastbilar och bussar, som är viktig för underleverantörerna och som gör att de ser positivt på kommande år. Över 70 procent av våra komponentleveranser görs till tunga fordon, enligt Sidahl.

Men det finns också utmaningar och problem. Ett av dem är att företagen måste hitta nya marknader och växa utomlands, till exempel i Kina och Indien.

– Sverige lever i en global ekonomi och globala marknad och vi måste följa med ut. Där finns en expansion, det är enorma tillväxtmarknader. Vi måste finnas där och gärna tillsammans med våra kollegor, kunder och hjälpas åt, säger Fredrik Sidahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".