Projekt gav 40 procent lättare bil – tyska företag visar intresse

En bil som blev 40 procent lättare. Det är resultatet av ett projekt med 40 olika företag inom fordonsindustrin och med Innovatum i Trollhättan som ansvariga. Nu visar tyska företag intresse för projektet.

Den tyska huvudstadsregionen Berlin-Brandenburg visar nu intresse för projektet och Stefan Svedhem på Innovatum tror det kan gynna svenska underleverantörer.

– De var väldigt intresserade och det tror jag kan öppna upp en marknad för våra underleverantörer, säger Stefan Svedhem, på Innovatum

På vilket sätt?

– När de ser vad vi har åstadkommit ser de att det finns en kompetens och vilja i svensk industri, säger han.

Just nu pågår leverantörsmässan Elmia Subcontractor i Jönköping och en tyska delegation från huvudstadsregionen Berlin-Brandenburg är på plats, bland annat biltillverkaren Mercedes och industrikoncernen Magna.

Delegationen är intresserade av projektet, som kallas Så Nätt.

Waldemar Raaz på Magna säger att man hoppas kunna skapa något liknande. Framförallt är han imponerad av att så många som fyrtio olika företag jobbade ihop och det resultat man nådde.

Även han tror att det finns stora möjligheter för svenska underleverantörer att jobba ihop med tyska företag från huvudstadsregionen.

– Det finns många möjligheter att jobba ihop och att båda sidor kan få fördelar av att jobba ihop, säger Raaz till P4 Väst.

I en stor monter inne i mässhallen står projektets resultat uppradade, bland annat ett tak och en dörr.

Runt 40 olika företag inom fordonsindustrin var inblandade i projektet och tillsammans lyckades de göra en bil 40 procent lättare än idag.

Stefan Svedhem på Innovatum säger att det är många vinster med att bilen blir så pass mycket lättare.

– Man kan välja mycket mindre motorer, på elbilar kan man ha färre battericeller och ändå nå samma räckvidd. Målet är att sänka energiförbrukningen i stort, säger han.