Humanisterna: Fel av Trollhättans Stad att ge skadestånd till mannen som vägrade skaka hand

1:26 min

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag menar bland andra Humanisternas ordförande Christer Sturmark att Trollhättans Stad agerade fel i fallet med den man som förlorade en praktikplats på grund av att han vägrade skaka hand med kvinnor.

Kommunen betalade ut ett skadestånd till mannen, men det borde de inte ha gjort, anser förbundet Humanisterna – eftersom mannens beteende inte omfattas av religionsfriheten.

– Kommunens förhållningssätt är respektlös mot den här muslimen, därför att det finns ingen religion som förbjuder män att skaka hand med kvinnor, säger Christer Sturmark.

Han menar att det handlar om mannens eget val att inte skaka hand med kvinnor, och att mannen måste vara beredd att ta konsekvenserna av ett sådant val.

– När man säger att han var förhindrad att skaka hand, eller förbjuden att skaka hand, så betraktar man den här mannen som att han är helt viljelös.

Finns det risk att den här debattartikeln spelar främlingsfientliga krafter i händerna?

– Jag tror precis tvärtom. Jag tror att om det bara är främlingsfientliga krafter som vågar tala om sådana här saker då är vi väldigt farligt ute. Min grundinställning är att vi vill ha ett öppet, kosmopolitiskt samhälle där alla människor är välkomna, oavsett varifrån de kommer och oavsett vilken livsåskådning och religion de har, säger Christer Sturmark.

P4 Väst
nyheter.vast@sverigesradio.se