Chokladkaka: Foto: Lotta Hellström

Bak-Lottas chokladkaka

En mustig och chokladstinn kaka bjuder Lotta på i dag. Det är många moment, men det är mödan värt.

Chokladkaka the american way

3 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil
2 msk olja
1 dl kakao
4 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
2 dl hallon eller körsbärssylt
1 dl grädde
100 gr choklad
1 msk smör

Vispa samman ägg och socker. Rör ned gräddfil olja och kakao. Tillsätt mjöl och bakpulver under omrörning. Grädda i en lagom stor sockerkaksform eller springform. 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna och dela i tre. Frys de tre skivorna.

Vispa grädden ganska hårt och tillsätt creme fraiche under fortsatt vispning. Det skall bli hårt. Rör ned sylten. Kyl.

Ta fram kakskivorna ur frysen och bred ut tjocka lager mellan kakorna. Spara till att ganera ovanpå.

Kyl gärna kakan innan den glaseras.

Koka upp grädden och tillsätt choklad och smör när man tagit kastrullen från plattan. Håll ganachen över kakan. Kyl och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".