Nu får Kinas myndigheter köpa Volvo-bilar

1:21 min

Volvo Personvagnar finns nu med på listan över vilka bilar kinesiska myndigheter får köpa. Därmed öppnar sig en ny försäljningsdörr för biltillverkaren.

– Vi finns nu med på den lista över vilka bilar som de kinesiska myndigheterna kan köpa in. Det är självklart positivt för oss, men än så länge vet vi inte vilken betydelse det kan komma att få, vilka volymer det kan handla om, säger Stefan Elfström, som är presschef på Volvo PV, till P4 Väst.

Alla Volvo-modeller som säljs i Kina finns nu med på lista över vilka bilar som myndigheterna får köpa. Men det är hård konkurrens på listan, sammanlagt finns runt 400 olika bilmodeller med, enligt Volvo.

Än så länge är det oklart om eller hur många Volvo-bilar som myndigheterna kommer att köpa, men det finns en stor potential där för Volvo. Värdet på kinesiska myndigheters bilinköp är cirka 80 miljarder kronor per år, enligt tidningen Fokus.

– Det finns en viktigt potential i affärerna med myndigheterna, men konsumentmarknaden är ännu viktigare eftersom den växer så fort, säger presschefen Stefan Elfström.

Kina är i nuläget Volvo PV:s största marknad. Fram till och med oktober i år hade försäljningen ökat med drygt 40 procent i landet och totalt hade drygt 48 000 bilar sålts.

– Både i september och oktober var Kina vår största marknad globalt och det är där den stora tillväxten sker just nu. Vi växer dubbelt så fort som marknaden och vi siktar på att även nästa år växa snabbare än marknaden. På längre sikt har vi ett ambitiöst mål att nå 200 000 bilar i Kina och det kommer vi att göra tack vare lokal produktion som vi startade upp här alldeles nyligen, säger Stefan Elfström till P4 Väst.