Nevs har gjort klart med alla underleverantörer

2:01 min

Nevs räknar med att serietillverkningen av modellen Saab 9-3 kommer igång innan årsskiftet. 

– Vi startar produktionen snart, säger Nevs styrelseordförande Karl-Erling Trogen till P4 Väst.

Något datum för när serieproduktionen kan starta vill Nevs inte säga i dag, men företaget räknar med att det sker innan årsskiftet. Enligt uppgifter till P4 Väst siktar Nevs på att starta produktionen vecka 48, om två veckor.

– Att vi har klart med underleverantörer innebär att de sista pusselbitarna börjar falla på plats inför det att vi ska kunna börja med produktionsstart senare i år, säger Mikael Östlund, presschef på Nevs.

Det är uppfräschad version av modellen Saab 9-3 som ska börja byggas och den ska ha en förbränningsmotor. Men vilket märket det är på motorn vill Mikael Östlund inte säga.

9-3:an är en av de modeller som Saab Automobile tillverkade innan konkursen för snart två år sedan.

Nu krävs det runt 400 underleverantörer och 2 000 olika komponenter för att Nevs ska kunna börja bygga bilen igen.

Fredrik Sidahl på underleverantörsorganisationen FKG är glad över beskedet att Nevs nu har fått med sig alla leverantörer.

– Det är en fantastisk möjlighet både för Trollhättan och för hela Industrisverige. Att nu höra nyheten, att alla leverantörer är på plats igen och att Nevs nu ska starta produktionen på denna sidan årsskiftet, det är en julklapp, säger Sidahl till P4 Väst.

Runt 500 personer jobbar nu hos Nevs, som siktar på att anställa ytterligare runt 100 personer i början av nästa år.

Företaget köpte stora delar av Saab Automobiles konkursbo för ett drygt år sedan. Biltillverkaren har i huvudsak samma leverantörer som innan Saab Automobiles konkurs, målet är att detta ska ändras.

– Vi har för många leverantörer nu och kommer sträva efter att ha färre, fast med högre kompetens, säger Per Svantesson, Nevs inköpschef i ett pressmeddelande.

Nevs, som ägs av den svenskkinesiske affärsmannen Kai-Johan Jiang och den kinesiska staden Qingdao, har som mål att bli en ledande elbilstillverkare. Den första elbilen ska lanseras i början av nästa år.

Biltillverkaren har en global affärsplan, men med ett fokus på Kina inledningsvis.