Publiknätverket

Billig skolmat är inte alltid dålig

1:55 min

Så mycket som fem kronor kan skilja på en portion skolmat beroende på vilken kommun man bor. Men priset påverkar inte alltid kvalitén på maten.

Vad vill du att vi ska berätta om under temaveckan "Mat"? Hör av dig till oss 0522-670066 eller på sociala medier genom taggen #Värstamaten

Lunchen har precis börjat på Östrabogymnasiet i Uddevalla och på menyn står pasta och grönsaksbiffar. Noor Hassan har lagt upp en stor portion, i dag var det god mat. Men så är det inte alltid.

– Ibland är den bra, ibland är den inte bra. Det är mest potatis och pasta. Jag är vegetarian och då brukar det alltid vara rotfrukter och det gillar inte jag, säger Noor Hassan, som är elev på skolan.

Kommunen bestämmer budgeten

I Uddevalla är det konstenheten som ansvara för skolmaten och inte skolorna själva. Och det är kommunen som bestämmer hur stor budgeten blir, så är det för alla kommunala skolor.

Och detta tittade Skolmatens vänner närmare på i en enkätundersökning, hur mycket pengar lägger kommunerna på skolmaten. Den visade att i snittet för  livsmedelskostnaden för en portion var 10,22 kronor förra året - för en gymnasieelev.

Både Trollhättan och Uddevalla hamnade flera kronor under snittet, under sju kronor portion. I Dals-Ed däremot var motsvarande kostnad 11,50 kronor.

6.50 per portion

Pia Dosé har en dotter på en av Uddevallas gymnasieskolor och hon tycker kommunen borde ta sitt ansvar och satsar mer pengar på skolmaten.

– Finns det ens möjlighet att laga näringsriktig mat för 6.50 kronor per portion? Det är inte ens möjligt.

Men att maten kostar mer behöver inte alltid betyda att den är bättre. Eva Sundberg jobbar på Livsmedelsverket med de här frågorna.

Mycket spelar in i priset

– Kostnaden är inte det samma som kvalité utan man måste se till helheten. Vad har man för kompetens? Vad har man för möjlighet att laga bra mat i köket? Det är kanske den allra viktigaste faktorn. Hur stor andel är hel- och halvfabrikt, hur mycket mat lagar man från råvaror. Det är sådant som spelar in i priset också.