Bilexpert: Saab måste få upp sina volymer för att lyckats

Matts Carlsson, expert på fordonsindustrin, bedömer att GM:s beslut ger möjligheter för Trollhättan på sikt. Men då måste försäljningen öka till högre volymer.

-GM har stora problem med sina marknadsmässiga positioner. Och konkurrensen kommer att öka från till exempel kineserna. Jag bedömer att GM är väldigt fokuserat på att få fart på varumärket Saab.
-Skulle Saab lyckas att få upp volymerna genom ett breddat produktprogram så kan Sverige och Trollhättan och Saab få en mycket ljus framtid. Skulle man inte lyckas utan ligger kvar på 120 000-150 000 bilar är jag rädd att Sverige är borta som hemvist för Saab.

Ett glädjeämne för Trollhättan är att utvecklingen av Saab blir kvar i Trollhättan. Det kan bli avgörande i framtiden, tror Matts Carlsson.
-All erfarenhet säger att det går inte att separera utveckling och produktion när det gäller att skapa den här typen av varumärke. Det finns inget sådant exempel, säger Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".