West Sweden i Bryssel: Orättvis kritik

1:12 min

På West Swedens kontor i Bryssel har en känsla av tomhet infunnit sig nu ett par veckor efter beslutet att organisationen ska avvecklas. Kritiken mot organisationen upplevs som orättvis.

Kajsa Sundström Van Zeveren är tillförordnad kontorschef på West Swedens kontor i Bryssel. Hon har jobbat på Brysselkontoret i 16 år. Hon är en av tre anställda på kontoret i Bryssel som förlorar sina jobb när avvecklingen av organisationen har genomförts.

– Även om vi var förberedda på att att det lutade åt en avveckling, så känns det tomt och lite sorgligt nu, det får jag lov att säga, säger Kajsa Sundström Van Zeveren.

Sweden House

En svensk flagga är monterad på fasaden på den byggnad här på Rue du Luxembourg i Bryssel, som kallas för Sweden House, bara några minuters promenad från EU-parlamentet. Här huserar flera svenska regioner och organisationer. En av dem är än så länge West Sweden, men alltså inte så länge till - eftersom organisationen ska avvecklas.

"Många får det svårt"

Kajsa Sundström Van Zeveren menar att West Sweden har betytt mycket för många västsvenska kommuner, framför allt när det gäller att få till stånd olika EU-projekt - och många kommuner kommer att få det svårt nu, säger hon, när den hjälpen försvinner.

– Det är ju många kommuner som säger att de är rädda för vad som ska hända nu, säger hon.

Kritisk mot kritik

Efter att P4 för ett par år sen avslöjade att West Swedens förre VD lät skattebetalarna stå för privata utgifter och spritnotor, så har organisationen fått mycket kritik. Kajsa Sundström Van Zeveren vill inte kommentera förre Vd:ns förehavanden, men tycker att mycket av kritiken mot West Sweden har varit orättvis.

– Jag tycker att det är orättvist eftersom verksamheten, det som alla har jobbat med, har kommit i skymundan.

Hoppas på något nytt

Kajsa Sundström Van Zeveren menar att den negativa publicetet West Sweden har fått de senaste åren, har bidragit till att organisationen till slut vittrade sönder, som hon uttrycker det. 

Nu hoppas hon att den kompetens som de anställda inom West Sweden byggt upp under 20 års tid ändå ska tas tillvara.

– Nu är det bättre att göra rent bord och så får de som vill bygga upp någonting nytt.

West Sweden har tre anställda på kontoret i Bryssel och sex anställda i Göteborg. Hur avvecklingen av organisationen ska genomföras ska bestämmas på en stämma i januari.