Två misstänks för 20 villainbrott

1:16 min

Två män sitter nu häktade misstänkta för att ha gjort minst 20 villainbrott i stora delar av Västra Götaland.

– Det är ganska unikt att vi redan i gripandeskedet kunde delge de misstanke om så många brott. Men det är bara i början av utredningen och vi fortsätter nu att utreda och se om de har begått fler brott, säger kommissarie Robert Stenberg.

Det var i torsdags som männen, 37 och 22 år gamla, greps misstänkta för minst 20 villainbrott.

När en av dem greps satt han på sin moped och var förberedd för ytterligare brott, enligt polisen. Han hade då en ryggsäck på sig som innehöll inbrottsverktyg.

Männen greps som en del i den extra satsning mot villainbrott som polisen i Fyrbodal gör och som kallas Operation kofot.

I fredags häktades båda männen för grova stölder på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Polisen har hittat stor mängder förmodat stöldgods när man har gjort husrannsakningar.

– Det är mycket stora mängder och jag har aldrig under mina 20 år varit med om så mycket gods i ett ärendet när det gäller grova stölder, säger Robert Stenberg.

Vad händer nu?

– Vi fortsätter med de här 20 brotten och tittar vidare på fler brott de kan ha begått. Vi försöker även se till att målsägande som har drabbats av de här fruktansvärda brotten kan få tillbaka vissa värdesaker som har ett affektionsvärde.

Enligt Robert Stenberg är polisen fler inbrottsligor på spåren.

– Absolut. Vi grep tidigt en internationell liga, som redan har dömts för dem, men vi är också andra ligor på spåren. Nu gäller det att se upp för vi nöjer oss inte med det här, säger han.