Närodlat och ekologisk trendigt i skolkök

1:26 min

Skolmat som tillagas på plats och som är närodlad och ekologisk, det är trender som är på gång i Sverige just nu. 

Eva Sundberg på Livsmedelsverket berättar att  det kan vara svårt att få utbildade kockar att ta jobb i kommuner med centralkök.

– Det är ju svårare att locka till sig kompetent personal till mottagningskök där man inte har möjlighet att styra och ställa om man är en duktig kock.

Hon menar att man får kontroll över maten på ett annat sätt, och att det är ett argument för att laga maten på plats. Det ska även minska svinnet om man kan laga maten nära, och det behöver inte innebära ökade kostnader.

– Man får ju ett ökat svinn genom att transportera maten. Och har man lokala tillagningskök i kommunen sparar man in transportkostnaden, säger Eva Sundberg.

I krogvärlden är det ju viktigt just nu att maten är ekologisk och närodlad. Är det samma trend inom skolmaten?

– Ja, framför allt är det mycket diskussion när det gäller närproducerat. Det är stort tryck på att köpa in varor från närområdet, säger Eva Sundberg.

Även på det ekologiska området har det hänt mycket de senaste åren.

– Många kommuner är uppe i 25 procent, i flera är det 50 till och med.  Det händer ju väldigt mycket på det området, säger Eva Sundberg.