Extramöte om skattehöjning i Lysekil

1:27 min

Kommunstyrelsen i Lysekil måste ta fram ett budgetförslag till kommunfullmäktige om tio dagar. För att rädda bildningsförvaltningen så måste skatten höjas.

Det är den styrande fempartigruppen överrens om, men med hur mycket?

När P4 Väst i förmiddags frågade kommunstyrelsens ordförande, moderaten Mats Karlsson, om han tror att man kan enas om en skattehöjning så var han försiktigt förhoppningsfull.

– Jag hoppas det, men mer tänker jag inte säga nu.

Nej, Mats Karlsson var förtegen inför mötet men hoppas att hans parti och de ganska nyvunna samarbetspartnerna i fempartigruppen ska kunna komma överrens om en skattehöjning, främst för att rädda bildningsförvaltningen.

Jan-Olof Johansson sitter i kommunstyrelsen för socialdemokraterna och han tror på fempartigruppen.

– Vi är ganska eniga om att det krävs en skattehöjning. Jag hoppas att vi och oppositionen ligger ganska nära varandra så att vi kan nå en bred enighet, vi har en svår resa framför oss oavsett.

Men den resan kan bli svår även inom majoriteten. Vänsterpartiet är med i fempartigruppen men sitter inte i kommunstyrelsen, något Håkan Smedja inte sörjer idag.

– Jag är ganska glad att vi inte sitter med i det mötet idag för vi kommer inte riktigt överrens med gruppen.

Vänsterpartiet kommer inte ställa sig bakom ett budgetförslag med en mindre skattehöjning än 50 öre och samarbetspartnern moderaternas förstabud låg på 20 öre. Enligt Håkan Smedja räcker inte det för att undkomma de omdiskuterade besparningarna  som han menar att lysekilsborna har underkänt.

– Lysekils befolkning har varit tydliga med att man kan tänka sig en skattehöjning och att de vill ha ett slut på dessa vanvettiga sparförslag.