Publiknätverket

Ekologisk mat mycket dyrare än vanlig

2:00 min

Att handla en kasse med enbart ekologisk mat kan kosta dig som kund upp till femtio procent mer än om du skulle handla en med bara vanlig mat.

Vi på P4 Väst bestämde oss för att jämföra prisskillnader mellan vanlig mat och ekologisk mat. Vi valde ut två stora matbutiker, från välkända kedjor, i vårt område.

Vi valde att jämföra tio olika basvaror. Några grönsaker, nötfärs, kaffe, ägg mejerier och lite choklad. Prisskillnaden mellan de olika kassarna blev stor.

Känslig fråga

Att fråga människor om de brukar handla ekologisk är känsligt. Jocke som kommit ut från en butik med vagnen full av varor hade gärna handlat mer ekologiskt.

– Jag önskar att jag gjorde det oftare. Men när jag står och ska välja så blir det alltid den vanliga maten ändå.

– Tyrvärr är det oftast dyrare med den ekologiska maten, säger Camilla som jag träffar på väg in i butik.

– Och har man familj har man inte alltid råd att handla ekologiskt, fortsätter hon.

Och Camilla är inte ensam. Många säger att det är just priset som hindrar när de står i valet mellan ekologist och vanligt. Och det kanske inte är så konstigt när en ekologisk matkasse kan kosta upp till femtio procent mer än en vanlig.

Choklad dubbelt så dyrt

Den kassen med bara vanlig mat som vi handlade kostade 220 kronor – medan den med enbart ekologiska varor i kostade över hundra kronor mer, 340 kronor. Den ekologiska choklade var nästa dubbelt så dyr som den vanliga. Så även tomaterna och mjölet. Medan bananerna bara var tio procent dyrare.

Men Marie som, var på väg in i butiken tillsammans med sin dotter, tycker att det kan vara värt att lägga de extra pengar som krävs för ekologisk mat.

– I vart fall ibland. För samvetet skull.

Men Camilla tycker att det är synd att det är sådan stor skillnad.

– Det är tråkigt. Man vill ju kunna hjälpa till i miljön men man står ju sig själv närmast. Och då får ekonomin oftast styra.