Nevs första Saab 9-3, byggd 18 september 2013. Foto: Saabs United

Nu drar Nevs igång serieproduktionen av Saab

"Första bilen byggs nu i fabriken"
2:05 min

Nevs bekräftar nu P4 Västs avslöjande att produktionen av Saab-bilar startar på måndag, då den första klara bilen rullar av linan.

På måndag inleder Nevs produktionen av Saab 9-3 Aero Sedan med bensinmotor. Det är samma bilmodell som Saab Automobile producerade, men nu är det en uppfräschad version. 

Mikael Östlund som är presschef berättar att den första bilen just nu byggs inne i fabriken i Trollhättan.

– På måndag kommer den första producerade Saab:en att rulla av slutet av monteringsbanan. Den är nu under gång i fabriken. På måndag kommer vi att kunna visa den. Den kommer att se rätt lik ut de som man senast rullade ut från fabriken, säger Mikael Östlund till P4 Väst.

Först kommer Sedan-varianten att byggas och det kan senare bli aktuell med andra varianter framöver, till exempel cabriolet.

Den första bilen rullar av linan klockan 13:25 på måndag. Då kommer bland annat Nevs huvudägare och grundare Kai-Johan Jiang att vara på plats och svara på frågor.

Nevs, som har köpt stora delar av Saab Automobile konkursbo, har med sig alla underleverantörer som behövs för att kunna starta produktionen.

För över 2,5 år sedan, den 6:e april 2011, avstannade serieproduktionen när Saab Automobiles ekonomiska problem blev för stora och leverantörerna inte hade fått betalt.

Produktionstakten kommer inledningsvis att vara låg. En källa inom Nevs säger att det till exempel är viktigt att testa så att alla efterproduktionsfunktioner fungerar, bland annat transport av färdiga bilar från fabriken.

Nevs har under hösten byggt flera förseriebilar, det är bilar som tillverkas för att testa att allt i fabriken fungerar och enligt företaget flöt allt på som planerat. Men först nu är det alltså dags för serieproduktion.

Nästa utmaning för biltillverkaren är att sälja tillräckligt med bilar, något som Saab Automobiles förra ägare inte lyckades med.

Men redan nu står det klart att den kinesiska staden och delägaren Qingdao framöver ska köpa stora volymer av Saab-bilar, exakt hur många och när har inte Nevs velat säga än.

En källa säger till P4 Väst att det kinesiska delägandet är en unik möjlighet.

– Det kan bli väldigt positivt, men det är ändå stora utmaningar som väntar.

Under våren ska också Nevs första elbil lanseras.

FAKTA: Kort om Nevs

Ägs av den svensk-kinesiske affärsmannen Kai-Johan Jiang och den kinesiska staden Qingdao.

Siktar på att bli en ledande elbilstillverkare och lanserar sin första elbil under våren 2014. Ska även bygga bensinbilar.

Har en global affärsplan, men ett initialt fokus på Kina.

FAKTA: Saab 9-3

  • Saab 9—3 var en uppfräschad variant av Saabs 900-modell och kom 1998.
  • 2002 kom en ny modell, som tillverkades till 2011 och som är den som nu är aktuell för Nevs.
  • Bilen finns som sedan och kombi, samt cabriolet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".