Röran inom SSU - huvudämnet första dagen i Nordendorphrättegången

Hur rörigt var det i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Uddevalla under en rad år på nittiotalet och in i våra dagar? Den frågan kom i fokus på första rättegångsdagen mot den bedrägeriåtalade tidigare kommunpolitikern Helen Hagström-Nordendorph.

Bedrägerier för sammanlagt 175 000 kronor plus urkundsförfalskning, det är några av åtalspunkterna i det digra åtalet mot Nordendorph. Första rättegångsdagen av 12 handlade om Nordendorphs förfalskningar av 16 namnteckningar på lönebidragsrekvisitioner för hennes egen anställning som kontorist på SSU - det som kanske är åklagarens svagaste åtalspunkt. Nordendorph erkänner att hon skrivit andras namnteckningar.
-Det var rutin inom SSU i Uddevalla, och det var för arbetsgivarens bästa och inte för egen vinning, men det var dumt gjort. Jag ångrar det och skulle inte gjort det om jag förstått att det var fel, sa Nordendorph i rätten idag.

Tre förtroendevalda hördes
Tre tidigare förtroendevalda eller ombudsmän i SSU Uddevalla hördes som åklagarvittnen och deras berättelser styrkte det som är en försvarslinje hos Nordendorph, att det var hur rörigt som helst inom SSU. Ibland visste man inte ens vem som var ordförande.
Men om det verkligen håller som försvar för urkundsförfalskning är tveksamt. Helen Hagström-Nordendorph var ju själv under flera år ordförande i arbetarekommunen, den socialdemokratiska moderorganisationen i Uddevalla. Därmed var hon ytterst ansvarig för att hjälpa ungdomarna i SSU att få ordning på sin verksamhet. Och Nordendorph kan inte skylla på att hon saknat insyn i SSU, där hon varit anställd ända sedan 1988.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".