Försvunnen bokföring i fokus på Nordendorphrättegången

Vad hände med dom försvunna bokföringshandlingarna och andra SSU-verifikationer? Den frågan har stått i centrum andra dagen av rättegången mot den förra, socialdemokratiska kommunpolitikern Helen Hagström-Nordendorph i Uddevalla.

Undertryckande av urkund. Det är det som dagens förhandlingar i Uddevalla tingsrätt har handlat om. Rättegången var lite mer välbesökt av allmänheten än första dagen igår.
Åtalspunkt nummer två gäller SSU:s bokföringshandlingar melllan åren 1998 och 2002 med flera viktiga handlingar som mystiskt försvann våren 2003 under polisens långvariga utredningsarbete.
Åklagaren hävdar att Nordendorph haft intresse av att de skulle undanröjas och att hon också sett till att så skedde.
I långa, snåriga förhör med Nordendorph under dagen har vice chefsåklagare Sune Johansson metodiskt försökt snärja Nordendorph i motsägelser till vad hon tidigare berättat i polisförhör om saken.
Men materien är komplicerad och Nordendorph är skärpt och kan mestadels svara för sig.
Och bokföringshandlingarna för 2002 är alls inte försvunna, visar det sig.
Och frågan är om de någonsin varit försvunna.
Det är säkert fler än åhörarna som blir förvirrade av de motstridiga uppgifter som virvlar mellan åklagare och försvarare. Åklagaren Sune Johansson säger till Sveriges Radio Väst att fler vittnen faktiskt kan komma att kallas under pågående rättegång. Vittnen som inte pekats ut i åtalet. Allt för att försöka få klarhet i det komplicerade målet som ska pågå ytterligare tio dagar.
Rättegången fortsätter på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".