Hälle IFs Meraf Bahta och Ulf Björklund. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.

Meraf Bahta blir svensk medborgare

2:03 min

I går kom domen om att 24-åriga Hälle IF-löparen Meraf Bahta beviljas svenskt medborgarskap. Beslutet i Migrationsdomstolen innebär att hon kommer att kunna tävla i friidrotts-EM i Zürich i augusti nästa år.

Svensk friidrott har fått ett nytt starkt namn på 1 500 meter. Det är Meraf Bahta som tävlar för Hälle IF som beviljats svenskt medborgarskap.

Det fanns förhoppningar att Eritreafödda Bahta skulle bli svenska redan till sommarens VM i Moskva men då sade Migrationsverket nej. 

Sportbladet.se har tagit det av domen från i går:

”Med hänsyn till vad som framkommit om Meraf Bahta Ogbagabers idrottsliga prestationer bedömer migrationsdomstolen att hennes kapacitet ligger i nivå med medeldistanslöpare i världseliten."

Och vidare: 

"Mot denna bakgrund anser migrationsdomstolen att Meraf Bahta Ogbagaber har visat att det svenska medborgarskapet är en förutsättning för att hon fortsättningsvis ska kunna utöva sin idrott på elitnivå. Det föreligger därför särskilda skäl att medge undantag från kravet på fem års hemvist. Då övriga förutsättningar för medborgarskap är uppfyllda kan Meraf Bahta Ogbagaber beviljas svenskt medborgarskap. Överklagandet ska därför bifallas.”

Meraf Bahta flydde till Sverige från oroligheterna i Eritrea 2009. 2012 fick hon permanent uppehållstillstånd.

Bahta är tvåa i Sverige på 1 500 meter på 4.05,11, efter världsmästarinnan Abeba Aregawi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista