Liselott Boldt Energi- och klimatstrateg i Uddevalla kommun tror ändå på en ljus framtid med alternativa drivmedel. Foto: Cajsa Vingros Carlson /Sveriges Radio P4 Väst
P4 Morgon

40 år sedan bensinransoneringen i Sverige

Liselott Boldt: Oljan börjar ta slut
2:04 min

Idag är det exakt 40 år sedan bensinransoneringen infördes i Sverige och vi blev tvugna att spara på oljan. Vilka resurser finns idag? Hur länge kommer vi kunna köra bensinbil?

Det hela började med oktoberkriget 1973 mellan å ena sidan Egypten och Syrien och å andra sidan Israel. OPEC-länderna vägrade att exportera olja till stater som hjälpt Israel i oktoberkriget.

Och i Sverige infördes bensinransonering, så när man skulle åka och tanka bilen fick man handla med ransoneringskort. Här började debatten om hur man skulle kunna göra sig mindre beroende av olja och inrikta sig mer på alternativa energikällor.

Idag, 40 år efter oljekrisen, är frågan fortfarande aktuell. Men inte längre på grund av ett krig utan denna gången på grund av att oljan faktiskt är en bristvara som vi fortfarande är väldigt beroende av.

– Oljan börjar att ta slut, men bortåt en en 43 år beräknar man att den finns kvar, säger Liselott Boldt, Energi- och Klimatstrateg i Uddevalla kommun.

Bensinpriset blir allt högre redan nu ligger det på drygt 14 kronor, hur länge kommer vi ha råd att köra bil?

– För många är det nog redan allt mer kännbart. Med de nya reglerna som gäller kommer det gå allt mer mot de alternativa drivmedlen. Vi har många alternativ och de blir allt mer realistiska även för oss som bor i utkanterna av kommunerna. I början var det ont om tankställen om man behövde något annat än bensin, men nu blir de allt fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".