Segerjubel för IFK Uddevalla när de gick upp i division 1. Foto: Svante Pettersson

Svårt att ragga sponsorpengar i Uddevalla

1:35 min

Torsdag den 9 januari spikas spelprogrammet för fotbollens division 1. Då startar också nykomlingen IFK Uddevalla på allvar arbetet med att ragga mer sponsorpengar, i hård konkurrens.

Med tre elitfotbollslag i kommunen (Ljungskile SK, Oddevold och IFK Uddevalla) är konkurrensen om sponsorerna förstås ännu hårdare än förut. Så IFK Uddevallas ordförande Jan-Inge Carlsson suckar lite vid tanken på att skaffa tillräckligt med sponsorpengar till klubben, som gått upp i ettan.

– Ja, det är ju inte enkelt, men de ökade kostnader vi får tror vi att vi tar igen på ökade publikintäkter, lite förbättringar och lite högre marknadsföringsbudget.

Den ökade marknadsföringsbudgeten ska nu användas till att få fler sponsorer till IFK Uddevalla. För det kostar att gå upp i division 1. Kraven från Fotbollförbundet på plan och läktare, säkerhet och arrangemang är fler och strängare. Nytt konstgräs ska också läggas på planen på Kamratgården i vår.

Men konkurrensen är, som sagt, hård om sponsorerna i Uddevalla, där LSK, Oddevold, Kropps och nu också IFK konkurrerar om företagens pengar till elitlagen. Så frågan är om IFK kommer att ha ekonomi för division 1? Jo, säger Jan-Inge Carlsson, för de är vana att vända på slantarna.

– Visst är det hård konkurrens och vi har ju heller inte några riktigt stora industrier, utan det är många bäckar små som ska till.

– Men man får rätta mun efter matsäcken, så vi tränar till exempel vårt A-lag vid sidan av ungdomslagen, på halvplan, och det är inte för att vi tycker det är roligt utan vi har helt enkelt inte råd att hyra in oss någonstans.

Att dela på planen vid träning kommer IFK Uddevalla att fortsätta med också i division 1, säger Jan-Inge Carlsson. När det gäller ersättning till spelare tror han att IFK ligger 25-40% lägre än det lag som ligger näst lägst i serien.

– Jag tror vi kommer att hamna på en spelarbudget, inklusive utrustning, på omkring 400 000 kronor och det är lågt.

– Vi försöker vända på varenda krona och varenda möjlighet som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista