Bak-Lottas Ryska ros. Foto: Charlotta Hellström.
P4 Förmiddag

Den Ryska rosen

Detta fantastiska bröd kan bakas både till vardags och till fest. Jag har denna gång valt att baka det som ett söte bröd, alltså ett fika bröd.

Men man kan varierea det i oändlighet med örter, ostar, bacon, tomater, pesto som vanligt sätter fantasin gränsen.

50 gr jäst
5 dl mjölk
1 tsk socker
2 msk vinäger
1 tsk salt
1 dl olja
14-15 dl vetemjöl
100 gram mandelmassa
2 msk kanel
1 msk stött kardemumma
50 gr rumsvarmt smör
Pärlsocker
Ägg

Blanda samman alla de kalla ingredienserna och arbeta degen i maskin 10 minuter eller för hand tills degen känns smidig.

Låt jäsa i minst 1 timme.

Kavla ut degen till en stor tunn rektangel. Riv mandelmassan och blanda med smör och kryddor.

Bred ut krämen och rulla samman till en rulle. Skär rullen på längden så att man får en öppen snittyta. Snurra längderna runt varandra och forma en lös cirkel. Lägg på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Baka i 200 grader i ca 35 minuter. Låt svalna och njut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".