Jonas Sjöstedt valdes till Vänsterpartiets partiledare på förra årets kongress. Foto: Bertil Ericson/TT

På väg till första v-kongressen

1:22 min

Idag inleder Vänsterpartiet sin kongress i Stockholm. Och Jeanette Villarroel från Lilla Edet, som är på väg till sin första kongress, är förväntansfull.

– Jag får lov att vara med och fatta beslut det tycker jag är spännande och ser fram emot det, säger Jeanette Villarroel, som gick med i partiet så sent som för fyra år sedan.

Sedan dess har Vänsterpartiet  ökat sin andel till 8 procent opinionsmätningarna och skulle, om det blir valresultatet i september, få fler röster än i det senaste valet.

Men det skulle också Sverigedemokraterna och just när det gäller det partiets största fråga, invandrarpolitiken, tycker Jeanette Villarroel att Vänsterpartiet borde diskutera mer.

– Jag skulle nog vilja har lite mer diskussion i invandringspolitiken, lite mer i det offentliga skulle jag gärna vilja se, säger Jeanette Villarroel.

Men det återstår att se hur mycket den frågan kommer att diskuteras på Vänsterpartiets kongress för partiledningen har frågat partidistrikten om vad som kongressen främst ska handla om och fått svaret, arbetslösheten och välfärdspolitiken.

Och det är frågor som Jeanette Villarroel också ser som viktiga och  gärna sett att det satsades mer på i hemkommunen Lilla Edet som Vänsterpartiet styr tillsammans med socialdemokraterna och Folkpartiet.

– Jag skulle förbättra äldreomsorgen helt klart, öka personaltätheten, få bort delade turer, det är något jag skulle satsa på om jag fick bestämma, säger Jeanette Villarroel som nu ska delta på sin första kongress med Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista