Agnetha Johansson på Uddevalla kommuns parkavdelning menar att det inte är produktplacering och att barnen gillar lekplatsen. Foto Jörgen Winkler P4 Väst Sveriges Radio

Kommersiella spelfigurer på lekplats olyckligt enligt politiker

"Barn bombarderas med produktplacering"
1:26 min

Ansvariga politiker håller med föräldrar om att det det var olämpligt att placera Angry Birds-figurer på den nya lekplatsen.

De omåttligt populära figurerna från det kommersiella spelet Angry Birds har hittat hela vägen från läsplattorna och de smarta telefonerna till en allmän lekplats i Uddevalla. Produktplacering och därför olämpligt på en allmän lekplats säger vissa föräldrar. Det tycker också Anna-Lena Heydar, socialdemokrat och andre vice ordförande i ansvarig nämnd.

– Barn blir bombarderade med produktplacering. Jag tycker att det räcker som det är.

Det var Agnetha Johansson på Uddevalla kommuns parkavdelning som ansvarade för upprustningen av lekplatsen. Hon visste då inte att figurerna hörde hemma i ett kommersiellt spel. Nu vet hon det men menar ändå att ingen större skada är skedd.

– Jag ser det fortfarande inte att som produktplacering. Är det inte vi vuxna som för över det på våra barn? Jag har haft med mina barnbarn och de har inte reagerat alls på detta utan bara tyckt att det är kul.

Men ordförande i tekniska nämnden, moderaten Zeidi Ström, tycker nog ändå att det här blev fel.

– Ja jag tycker att det blev väldigt olyckligt även om det inte var avsiktligt. Det hade nog varit bra om leverantören hade informerat om vad det är för figurer kommunen ville köpa.

Men nu är figurerna där. Frågan är om det ska få vara kvar? Nämndens ordförande Zeidi Ström igen.

– Det blev fel från början detta. Vi får fundera vidare och se hur vi ska lösa saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".