Marinamordet i hovrätten på nytt

0:45 min

Två gånger friades den mordmisstänkte 40-åringen. Men sedan Marina Johanssons kropp hittats i ett skogsområde utanför Stenungsund har Högsta domstolen beviljat resning.

På torsdagen startade hovrättsrättegång nummer två i Göteborg.

40-åringen fördes in i sal A handfängslad vid en vakt och med huvudet dolt under en svart jacka.

– Han har berövat Marina Johansson livet genom att med pistol skjuta henne i huvudet då hon låg i sin säng, sade åklagare Urban Svenkvist när förhandlingen vid Hovrätten för västra Sverige inleddes.

Till synes oberörd fick mannen på nytt höra om sin före detta sambos död. Natten mellan den 27 och 28 juli 2010 kom det sista livstecknet från Marina Johansson i en chatt-konversation som åklagaren visade. Mannen bodde då kvar i huset, där flera vapen förvarats, trots att de hade avslutat förhållandet.

Ett halvår senare upptäckte nyinflyttade i bostaden stora blodfläckar i den kvarlämnade sängen. Ett kulhål i väggen tyder på att ett niomillimetersvapen använts, enligt experter.

Har inte ändrat sig

Först i april 2012, efter de första två rättegångarna, hittades kroppen i en presenning täckt av grankvistar vid en skogsväg en bit från bostaden i området Svartedalen.

Men 40-åringen, som mycket unikt häktades av Högsta domstolen i november, fortsätter att neka. Föräldrar och systrar, vilka satt med i salen, yrkade på ett totalt skadestånd på över 350 000 kronor.

– Brott förnekas och de enskilda anspråken bestrids, sade 40-åringens advokat Michael Hansson.

TT: Hur ser du på bevisläget?

– Det finns inte ett uns av direkt bevisning när det gäller skuldfrågan trots att det har gått tre och ett halvt år.

Tror på fällande dom

När obduktionsrapporten lästes upp lämnade alla anhöriga utom pappan lokalen. Bilderna därifrån visades bakom stängda dörrar.

Åklagaren är övertygad om att den samlade bevisningen nu kommer att räcka.

– Jag bedömer att jag kan se fram emot en fällande dom, säger Urban Svenkvist.

TT: Vilken är den starkaste bevispunkten?

– Det är svårt att peka på en enskild bevispunkt. Det som har mest avgörande betydelse jämfört med tidigare är att man nu vet vad som hände med Marina.