Det radioaktiva ämnet Krypton blev till stålmannens fasa "Kryptonit" på handlingen från Lilla Edets kommun.

Går Stålmannen på en krypto-nit i Lilla Edet?

Ett skrivfel på en kommunal handling för tankarna till seriernas värld. Men den som tror att Stålmannen har spanat in Lilla Edet går på en "nit". För det skulle inte stå krypotonit, utan krypton i texten.

Som P4 Väst berättat under dagen hittades två stavar med de radioaktiva ämnena Kobolt 60 och Krypton 85 i en fastighet i Lilla Edets kommun.

De två stavarna som hittats i en låda från 1977 är enligt Stråskyddsmyndigheten inte farliga och bara svagt strålande.

Men i handlingen från Lilla Edets kommun där fyndet beskrivs står det inte "krypton" utan "kryptonit". Och det är ju en ämne som bara finns i Stålmannens värld.

Stålmannen är enligt serierna född på planeten Krypton men ämnet kryptonit är dödligt för honom. Så egentligen borde Stålmannen hålla sig borta från Lilla Edet om det nu hade varit kryptonit som hittats.

Men eftersom det bara handlade om en felstavning och staven med krypton alltså inte är särskilt farlig finns det ingen anledning för Stålmannen att avstå från en visit i Lilla Edet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista