1 av 2
Susanne Andersson. Foto: Privat
2 av 2
Arkivbild från vården. Foto: Gunnar Ask/TT
#vadkostarvården

Hyrläkarna blir fler på vårdcentraler i Väst

1:43 min

På vårdcentralerna har de tillfälliga stafettläkarna ökat. Susanne Andersson mamma blev sjuk i lungcancer, men fick fel diagnos på sin vårdcentral.

– Vi hade ju uppmanat henne: gå till vårdcentralen, gå till vårdcentralen, och hon har ju faktiskt varit där. Men de har inte brytt sig. Det sista besöket när hon var där fick hon Pronaxen och Mollipect utskrivet, och det är ju hostmedicin, säger Susanne Andersson.

Susannes mamma Ingrid gick till sin vårdcentral i Uddevalla, i mars när hon började få svårt att andas och hostade blod. Doktorn ställde diagnosen kol och utredde aldrig möjligheten med lungcancer, inte ens vid det sista besöket i oktober när hon var riktigt sjuk.

– Hade man i mars gjort det man skulle och skickat henne på röntgen, så hade man kunnat se det. Hon har haft olika läkare hela tiden, som inte har någon koppling till varandra.

– Man bara lämnar det helt enkelt, och skiter i det. Så känns det ju för oss.

Susannes mamma dog i lungcancer den första december. 

Just den här vårdcentralen är privat, men fenomenet med stafettläkare och  hyrläkare är vanligt också på regionens egna vårdcentraler. Och det ökar.

2012 hyrde primärvården in personal från bemanningsföretag för drygt 200 miljoner. 2013 landar notan på bortåt 242 miljoner. Men Marie-Louise Gefvert, som är chef för Närhälsan i Västra Götaland, säger att det framför allt handlar om kvalitén på vården:

– Det här är inte ett ekonomiskt problem det är ett kvalitetsproblem.

Blir det sämre vård med hyrläkare?

– Ja, eftersom det faller sig ganska naturligt. Till skillnad från att träffa EN doktor som möter dig eller mig som patienter, då skapar man ju en relation. Det blir skillnad med den som bara jobbar en vecka. Så det är klart att det är kvalitetsbrister, säger Marie-Louise Gefvert.

REAKTIONER PÅ TWITTER, #VADKOSTARVÅRDEN:

Bengt Larsson @BengtOswin
Stafettläkarna är största orsaken till mors m fl missvård på vår VC enl primärvårdschefen #vadkostarvården

Martin Andreasson @M_Andreasson
Inhyrd personal är långt från vårdens största problem. T ex lägger Västra Götaland ca 1% av totala budgeten här. #vadkostarvården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista