#vadkostarvården

Spanska doktorer ska rädda vårdcentraler

1:40 min

Regionens vårdcentraler satsar nu på att utbilda egna läkare för att slippa problemet med för många stafettläkare.

I en serie inslag granskar vi vården i vår region – kommentera granskningen på sociala medier: #vadkostarvården.

Flera av dem kommer från Spanien.

– Det känns jättebra, jag gör samma jobb här som jag gjorde som distriktsläkare i Spanien, säger Ivan Mugica Merino, som kom till Sverige i februari tillsammans med sin fru. 

Nu arbetar han på vårdcentralen i Mariestad tillsammans med flera andra läkare. 

– Jag har erfarenhet som familjeläkare från Spanien, och jag trivs bra i Mariestad.  Det är en fin plats, och här finns stora möjligheter att göra det jobb som jag brukade göra i Spanien.

– Det är samma problem, samma sjukdomar. Det viktigaste är att vi kan prata med patienterna och de förstår oss. Jag tror de är nöjda.

I Spanien är det överskott på läkare, och här är det läkarbrist.  Framför allt gäller det allmänläkare, som kan ta jobb på vårdcentralerna. Närhälsan, som driver vårdcentralerna i regionen,  försöker, i hård konkurrens,  rekrytera egna fasta läkare på olika sätt.

– Vi har ju en bristsituation, både i regionen och i landet som helhet, säger Marie Louise Gefvert, som är chef för Närhälsan.

Hon tycker att fast anställda spanska läkare är ett bra alternativ. Men det räcker inte för att få bort de dyra nödlösningarna med stafettläkare i år. Inte nästa år heller. Men hoppet ligger  i att fånga upp nyutbildade läkare och erbjuda egen specialistutbildning.

– Vi har ju ett positivt nettoinflöde. Vi har ökat andelen egna fast anställda doktorer. Vi har många som ligger under utbildning till specialister. Och i takt med att de blir klara så kommer ju också situationen att förbättras, säger Marie-Louise Gefvert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista