Psykiatrin i VG-regionen kapade notan för hyrläkare

2:10 min

Notan för hyrläkare i psykiatrin är nu nere på nästan noll i Västra Götalandsregionen, som driver ett pilotprojekt för att bli av med beroendet av bemanningsföretag.

I en serie inslag granskar vi vården i vår region – kommentera granskningen på sociala medier: #vadkostarvården.

Det visar sig nämligen att det går att bli av med stafettläkarna, när alla kliniker för vuxenpsykiatri i hela regionen samarbetar.

Per Persson är läkarchef för vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården, och han säger att stafettläkare är ett mycket dåligt alternativ för sköra psykiatriska patienter.

– Det är skillnad,  en hyrläkare som sitter och tittar på röntgenbilder kan sitta i Barcelona, men i psykiatrin handlar det ju om relationer, om trygghet för patienterna. Är det då en ny doktor varje gång så känner patienterna att "det här har jag ju berättat redan"

Psykiatrin har varit en av de största konsumenterna av hyrläkare i hela regionen. Många fasta läkare har sagt upp sig och tagit jobb på bemanningsföretag istället.

"Jobbigt för personal och patienter"

2012 köpte de fyra sjukhusen i VG-regionen läkare utifrån för sammanlagt 52 miljoner, lågt räknat.  2013 hamnade notan på nästan noll.  Men det sker inte utan uppoffringar.

I Skaraborg har man så få läkare att man fått ta bort tio vårdplatser. Och det är jobbigt för både personal och patienter, säger Andreas Leschninger, verksamhetschef och läkare i vuxenpsykiatrin  på Skaraborgs sjukhus:

– Patienter har kommit i kläm, fått vänta på intyg och recept. Det skapar stress, och kan försämra patienternas sjukdom

Viktigt att samarbeta

 

Andreas Leschinger tror ändå att de kommer att kunna anställa fler läkare under 2014

– Det är någonting som vi hela tiden måste jobba med för att stå ut med situationen, och förmedla hopp, om att det kommer att bli bättre.Andreas Leschinger tror ändå att de kommer att kunna anställa fler läkare under 2014.

Varför är det då så viktigt att alla klinikerna i regionen samarbetar? Jo, om inte möjligheten finns att få jobb som hyrläkare i närheten, så är det större chans att få personalen att stanna.

– Även hyrläkare har ju ett privatliv, och det är säkert mer attraktivt att jobba fem kilometer hemifrån än om man behöver åka åttio mil, säger Per Persson i Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista