Foto: Pontus Lundahl/TT.

15 ton julgranar städas bort i Vänersborg

1:49 min

I dag är det tjugondag-Knut och julen skall städas ut. Julgardiner plockas ner, porslinstomtar ställs upp på vinden och man kastar ut sin julgran.

Bara i centrala Vänersborg förväntas det att man kommer städa bort runt 15 ton julgranar från gator och torg, som folk har haft hemma i december månads alla festligheter.

– Vi har två killar och en bil som enbart jobbar med utkastade julgranar just nu. De kommer arbeta med det i ungefär en och en halv vecka till, säger Niklas Janflod som är arbetsledare på renhållningsverket i Vänersborgs kommun.

Julgranarna som plockas upp av kommunens bil går till värmeverket, där det återanvänds för att värma upp några av kommunens bostäder.

– Vill man behålla granen ett tag till kan man enkelt och kostnadsfritt lämna in den hos sin närmsta återvinningscentral också, berättar Niklas Janflod vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista