Anders Dejke, gäst i P4 Morgon. Foto: P4 Väst
P4 Morgon

Fikapausen viktigast på Ljungskile bio

8:18 min

Om kärleken till film och varför man släcker projektorn mitt i filmen varje vecka, berättade Anders Dejke från Ljungskile Filmstudio i P4 Morgon. Det handlar om att publiken förväntar sig bullar.

Anders Dejke är ordförande i Ljungskile filmstudio och en av många eldsjälar inom föreningen. Hans filmintresse har varit med honom ända sedan barnsben.

– Jag har vuxit upp i ett religiöst hem där det var lite misstänksamt att gå på bio, man gör inte det som en god människa. Och det väcker nyfikenhet, så jag har alltid tyckt om att gå in i biomörkret och synda. Men framförallt är det en underbar verklighetsflykt.

Varför var det så förbjudet att gå på bio?

– Verkligheten ska vara verklig och inte uppdiktad. Längre tillbaka i tiden i frikyrkan var det ju syndigt att läsa romaner för att det var påhittat.

Vilken var den första filmen du såg på bio?

– Gullivers resor. Den fick jag till och med tillåtelse att gå och se. Det var alldeles enormt, det väckte känslan och intresset att få mer.

Mitt i filmen serveras det fika och under 15 minuter hinner de 100 personer i publiken som vanligtvis brukar dyka upp få i sig både kaffe och bulle. En tradition som grundar sig i dåtidens galma filmrullar då man mitt i filmen var tvungen att pausa för att sätta i nästa rulle.

– När jag berättade för publiken förra hösten att vi skulle byta till digitalt, och då var det många som undrade hur blir det med pausen? Och jag lovade då att jag skulle rycka ur kontakten om det inte fanns någon pausknapp. Men det fanns det och nu trycker vår tekniker på paus, inte av tekniska skäl utan av sociala. Det har blivit en social träffpunkt. En del frågar till och med när de ska köpa biljetter "vad blir det för film ikväll då?".

Vad tror du om framtiden för småbiograferna?

– Förr fick de stora städerna filmerna först och sedan skickades de över till småstäderna. Men nu när det gått över till digitalt så hamnar vi inte i bakvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista