IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly. Foto: Adam Samara/P4 SR Göteborg
Nobel & Myrbäck

Läs chatten med Blåvitts klubbdirektör Martin Kurzwelly

IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly chattade med lyssnarna och det var många frågor han fick svara på.

Claes persson: Vad är en realistisk vision för IFK Göteborg? Vad gör bi för att nå Champions League?

MartinKurzwelly: Vi har en etablerad vision som vi tror på. Det är att bli en etablerad fotbollsklubb med återkommande spel i UEFA-cuperna. Vi arbetar för att komma till gruppspel i CL.

16:00, 15 January 2014

Trollhättebo: Hur är det att jobba med Håkan Mild? Är han impulsiv...?

MartinKurzwelly: Det är alldeles förträffligt att arbeta med Håkan. han är klok och eftertänksam och med enormt mycket arbetsenergi. Han kan vara impulsiv och har ett härligt engagemang.

16:01, 15 January 2014

Fotbollstoken: Ikonen Tobias Hysen försvinner - hur ska ni ersätta honom?

MartinKurzwelly: Vi arbetar på att titta på olika lösningar, både utanför klubben med nya spelare och Håkan och Mikael Stahre analyserar just nu läget i Turkiet.

16:01, 15 January 2014

hej: Vilket är ditt drömyrke, alla kategorier?

MartinKurzwelly: Jag tycker att jag har ett drömyrke. Det är fantastiskt utvecklande och stimulerande och jag gör det jag brinner för - idrott, försäljning, marknadsföring och Göteborg.

16:02, 15 January 2014

Berran, Mellerud: Hej Martin, Är det inte hög tid att ta hem Sebben, "Åsebroarn Du vet", från Italien? Han är skadefri alldeles för bra för att nöta bänken på Sardinien eller var det nu är Cagliari FC spelar sina matcher. Ha de bra och lycka till!

MartinKurzwelly: Sebastian är väldigt välkommen tillbaka när hans tid i Italien är till ända. Han skulle vara välkommen på Kamratgården.

16:03, 15 January 2014

miljövän: hörde att du varit långt bort på semester. flyg är inte särskilt miljölnvänligt. hur tänker du där?

MartinKurzwelly: Jag kan hålla med. Jag kände att jag behövde komma långt bort och då fanns inget annat alternativ.

16:03, 15 January 2014

Albin : Hur är det att ha så mycket makt?

MartinKurzwelly: Framförallt är det ett ansvar, när det som jag arbetar med påverkar och engagerar många. Det är så jag ser det. Det är ett förtroende som jag måste förvalta.

16:04, 15 January 2014

Betty B: Hej Martin, jag läste nånstans att du målar tavlor. Vad målar du i för materila och vilka motiv? Har du ställt ut nånstans?

MartinKurzwelly: Jag tycker om att måla människor och lite natur. Jag målar akryl framförallt. Har inte haft nån utställning än, tavlorna står i garderoben.

16:05, 15 January 2014

nyfiken supporter: Hur mycket har det kostat med allt som blivit förstört på läktarna med bengaler och bomber och allt vad det varit? Varför går det inte att stoppa bråket och våldet på läktarna? ska vi bara finna oss i det?

MartinKurzwelly: Nej, vi ska inte finna oss i det. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla vårt säkerhetsharbete och skapa trygghet på läktarna för alla. Men kostnaden har uppgått till 600 000 kronor när det gäller böter och skadegörelse. Det är helt onödiga pengar, som skulle kunna användas till vår ungdomsverksamhet i stället, till exempel.

16:06, 15 January 2014

Oroad: Varför kan man inte kontrolera de som släpps in på matcherna bättre, kanske id-kol, kanske nåt register där bråkastakar förs upp. Folk skadas ju. Det är inte bra och där har du ett ansvar. Det är för mycket slappthet med de som förstör för andra.

MartinKurzwelly: Det ligger en hel del i det du skriver och ett register för de som förstör för andra är på gång i Sverige. Det innebär att vi förhoppningsvis kan stoppa en del av det.

16:07, 15 January 2014

Lasse: De där marodörerna och bråkstakarna som bara går på matcher för jäklas kostar väldigt mycket pengar!! Hur ska man få bort våldet på läktarna?

MartinKurzwelly: Se förra frågan. Jag tror också på en aktiv och kontiunerlig dialog med alla supportergrupper för att öka förståelsen, så att vi tillsammans kan skapa den miljö vi vill ha.

16:08, 15 January 2014

Sportintresserda: är du bara intresserad av fotboll eller finns det andra sporter du kollar på? håller du på med nåt själv? Hur vältränad är du?

MartinKurzwelly: Jag är intresserad av fotboll framförallt. Men jag älskar all idrott, framförallt lagidrott. Men själv har jag hållit på med fotboll, handboll, friidrott, orientering och mina barn har varit väldigt aktiva inom handboll, fotboll och friidrott. Vältränad? HÄr finns ett mål att nå, för det är jubileumslopp som vi tillsammans med tre andra friidrottsklubbar i Göteborg arrangerar, och det är att nå 45 minuter på milen.

16:10, 15 January 2014

Kerstin Andersson: nån gång ,... kan du tänka dig att engagera dig politiskt?

MartinKurzwelly: ja det skulle jag kunna tänka mig att göra. det finns mycket att göra.

16:10, 15 January 2014

Nomad: Om nån frågar var du kommer från vad säger du? Känner du dig som dalslänning eller göteborgare?

MartinKurzwelly: Mina rötter är definitivt i Dalsland, men jag har blivit göteborgifierad. Nu känner jag mig som en göteborgare.

16:11, 15 January 2014

Jens Helgesson: Bengt Rignäs fick betala ett j-gt högt pris för ett misstag. Han blandade ihop två kvitton och fick lmna allt. Han hade fuskat med pengarn i Blåvitt? Varför fick han inte stanna kvar?

MartinKurzwelly: Bertil har gjort ett excellent arbete för IFK GÖteborg. Reaktionerna vi fick och Bertils egen vilja att om detta skulle kunna skada IFK Göteborg, skulle han välja att kliva av, vilket då skedde.

16:12, 15 January 2014

B.I.: Att sälja Blåvitts viktigaste spelare verkar konstigt, även ni fick runt tio miljoner för honom. Vem ska ersätta honom. Hur mycket spelade pengarna in i försäljningen av honom?

MartinKurzwelly: Självklart skulle vi önska att ha kvar Tobias i föreningen. Tobias fick själv värdera möjligheterna och att flytta med familjen till Kina och när det attraherade honom mer, så hade vi en överläggning där vi fann att det bästa för honom var att ta chansen. Vi fick en godkänd ekonomisk överenskommelse med kinesiska klubben. Vi arbetar på att finna en ersättare.

16:14, 15 January 2014

Bengt: Tycker du att det var rätt att Rignäs fick sluta som ordförande, eller hade du velat haft honom kvar?

MartinKurzwelly: Bertil och jag jobbade väldigt bra tillsammans. Det var rak dialog och öppenhet som jag tyckte fungerade väldigt väl. Sen kunde jag inte se til att han blev kvar.

16:15, 15 January 2014

Tränar‘n: Vad gör du om du tycker att tränare Stahre tar ut fel lag ofta, och dui desutomk vet att många tycker som du...?

MartinKurzwelly: Jag har en bra dialog med Mikael Stahre. Både Håkan Mild, Stahre och jag pratar om vårt resultat kontinuerligt.

16:16, 15 January 2014

Brazil: Vem kommer du att hålla på i VM? Vem spelar den bästa fotbollen i världen i dag?

MartinKurzwelly: Jag tycker mycket om brasiliansk teknisk fotboll så jag håller på dem. Den bästa ligan är tysk fotboll om man ser till resultatet, om det handlar om klubbfotboll.

16:16, 15 January 2014

Dalslänning: Vad säger du om Melleruds nästan fria fall genom serierna?

MartinKurzwelly: Det känns oerhört hårt. Det är i motvind som draken lyfter, så här får man visa att man står för hårda bud i Mellerud.

16:17, 15 January 2014

Hej: Vem är tidernas bäste spelare i Blåvitt? Och varför?

MartinKurzwelly: Torbjörn Nilsson är en fantastisk spelare. Sen har vi en rad andra, bland annat Bebben Johansson som jag pratade med i morse.

16:18, 15 January 2014

MFF-fan: Vad tycker du om det Zlatan sa om damfotbollen för ett tag sedan?

MartinKurzwelly: Jag tycker det var oövertänkt. Han borde kunna uttrycka sig på ett annat sätt. Man måste respektera varandra.

16:18, 15 January 2014

Family Guy: Jag tycker det är för dyrt att gå på fotboll. varför inte sänka priserna radikalt och få fullt hus på varje match?

MartinKurzwelly: Vi pratar hela tiden om vilken prisbild vi ska hålla och jämför oss med den sk fotbollsmarknaden. Vi försöker sänka priserna ibland för att se vilken effekt det har. När det gäller prisnivån just nu påverkar det inte dramatiskt om vi går upp eller ner lite grann, men vi vill finna en prisbild som passar de allra flesta. Vi är medvetna om att vi konkurrera med hela upplevelseindustrin, familjen har bara en plånbok, den ska räcka till bio, teater, fotboll och annan idrott.

16:20, 15 January 2014

Tommy: Vad är det för skillnad på att vara vd i ett "vanligt" företag jämört med Blåvitt?

MartinKurzwelly: Det stora skillnaden är att det är ett sånt oerhört stort engagemang runt föreningen. Det är oerhört publikt arbete, vi granskas i sömmarna varje vecka.

16:21, 15 January 2014

futtan: Trevligt att Su nämner Mellerud. Vi behöver all reklam vi kan få. Hur blir det med någon ny forward efter Hysén?

MartinKurzwelly: Jag vet själv att man blir glad när Mellerud nämns i radion, det blev jag också när jag bodde där och även nu. Vi arbetar med att hitta en ny forward.

16:22, 15 January 2014

Eva Bergman: Ha,ha,ha där kom det,idrottslärare också.Du kommer inte ihåg mig men du var faktiskt en fantastiskt bra gympa lärare på Ledetskolan -82-84.När man nu hör dig är du lika ödmjuk som man minns dig.Du var så bra med alla elever, och vi fick ofta bestämma aktivitet ha,ha,ha.Stort grattis till ett jätte fint uppdrag och lycka till med allt!Mvh Eva Bergman

MartinKurzwelly: Tack så jättemycket, jag kommer ihåg dig väl! Och jag minns att vi var en grupp som sprang Göteborgsvarvet och du var med. Du spelade väl fotboll också, även i skollaget? Så det så!

16:23, 15 January 2014

Orolig: Det känns som om det är större publikksug efter Frölunda i hockey än efter Blåvitt. Hur ska ni vända det?

MartinKurzwelly: Nej, det är det inte. Vi har en väldigt god publiksiffra under 2013 med drygt 11 500 personer i snitt och vi siktar högre och målet är att nå 14 000 i snitt 2016. Så det så!

16:24, 15 January 2014

ChristinaKristenssonBark: Hej kusin, så härligt att höra dej på radion , gott de där med att se möjligheter i svåra situationer, bra egenskap, lycka till i fortsättningen med IFK . Christina

MartinKurzwelly: Tack så jättemycket kära kusin! Hoppas vi ses snart!

16:25, 15 January 2014

Jossan: Har du träffat Glenn Hysén mycket? Lägger han sig i hur IFK Göteborg sköts?

MartinKurzwelly: Jag känner Glenn Hysen väl, ända sen jag var fystränare i IFK Göteborg 1987. Då var Glenn lagkapten, sen dess har vi haft konktakt. Glenn håller sig på ett föredömligt avstånd. Vi har en väldigt god kontakt med mycket glimt i ögat.

16:26, 15 January 2014

Häckenkillen: jag älskar Häckemn - men vad sägher du om att göra ett Göteborg FC för att bli en riktig stirklubb som FC Köpenhamn?

MartinKurzwelly: Det var på gång för några år sen, mellan Örgryte, Gais och Häcken. Dock var det inte förankrat i supporterleden, vilket gjorde att satsningen föll, som jag uppfattade saken. Vår ambition är dock att skapa ett IFK GÖteborg som är starkt i Europa.

16:27, 15 January 2014

Johan: Hur bra var du själv i fotboll?

MartinKurzwelly: Uppenbarligen inte tillräckligt bra! Jag var ung och lovande, sen försvann ungdomen och det lovande och sen var det inte mycket kvar. Men jag har spelat i div 3.

16:28, 15 January 2014

Sköj: Vem berättar dom roligaste historierna och skrönorna i Blåvitt?

MartinKurzwelly: Vi har fått ett fantastiskt tillskott som har en lång historia i IFK Gbg. Han är vår nye materialförvaltare och heter Ruben Svensson. Han kan massor av historier!

16:29, 15 January 2014

Fralle: Hej kommer ni att förlägga någon träningsmatch till grebbestad i sommar?

MartinKurzwelly: Grebbestad är jätteviktigt, jag tycker om Grebbestad, vi har dock inte uttalad ort för träningsmatcher i sommar än. Men det är en god idé.

16:29, 15 January 2014

Eva Bergman: Ha,ha,ha så var det!Du fick oss till fina resultat,i Gbg varvet,Christer och jag sprang.Tack för det!Jajamän, fotboll div 2 lyckades det bli till slut.Det var tider det.Kul att du minns, sköt om dig!

MartinKurzwelly: Sköt om dig, du med!

16:30, 15 January 2014

Fotbollsfarsa: Jag tycker ungdomsfotbollen är alldeles för resultatinriktad. Hur jobbar ni med sådana frågor inom Blåvitt?

MartinKurzwelly: Det vi står för att vi är en elitklubb. Sen ska vi stimulera och hjälpa andra klubbar i Göteborg att aktivera barn och ungdomar i Gbg att utveckla ungdomar i fotboll. Det gör vi genom akademien och genom att utbilda både spelare och tränare i andra klubbar.

16:31, 15 January 2014

Sköj igen: ’Kan du inte ta en kort Rubenhistoria!

MartinKurzwelly: Låt mig återkomma till det, jag är dålig på historier själv. Men jag ska se om vi kan få Ruben att publicera några historier i vårt magasin.

16:32, 15 January 2014

Ha d gött: Har du läst Glenn Hyséns bok? Om så - vad tyckte du?

MartinKurzwelly: Nej, jag har inte läst Glenn Hysens bok. Vi får se om jag gör det under våren.

16:32, 15 January 2014

MartinKurzwelly: Nu stänger vi chatten. Tack för alla frågor!

16:32, 15 January 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista