Uddevalla sjukhus och Näls akutmottagning. Foto: Peter Olsson och Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
#vadkostarvården

Färre hyrläkare i NU-sjukvården

1:30 min

Sjukvårdens beroende av dyra hyrläkare och bemanningsföretag, men bland annat i NU-sjukvården har man lyckats få ner utgifterna.

Sjukvårdens beroende av dyra hyrläkare och bemanningsföretag har ökat stadigt under 2000-talet, trots att politikerna försöker sätta stopp. På vårdcentralerna fortsätter den trenden, men på sjukhusen har man lyckats få ner utgifterna på många håll, bland annat i NU-sjukvården.

– Vi utbildar och anställer många ST-läkare, och tar in utländska läkare som minskar bemanningsbehovet, säger Maria Aleniusson, personalchef i NU-sjukvården

Maria Aleniusson och hennes medarbetare får hålla sig framme.  Det gäller att kapa åt sig de färska läkarna som ska göra praktik eller specialistutbilda sig, och sedan försöka få dem att stanna. Konkurrensen är hård med andra landsting, och med hyrläkarföretagen.

Men sedan ett par år går det åt rätt håll i NU-sjukvården. 2011 låg notan för bemanningsföretag på 112 miljoner. 2013 landade den på ungefär 65 miljoner.

Och det finns fler sätt att minska beroendet av hyrläkare, säger Maria Aleniusson, och då gäller det att samarbeta.

-- Sedan är ju psykiatrin ett väldigt gott exempel. Där har regionen gjort en gemensam ansats för att få bort alla bemanningläkare, för att man vet vikten av kontinuiteten som patienterna behöver när det gäller psykiatrin, säger Maria Aleniusson.

--  Jag tycker det vore en framgång för regionen om man kunde hitta fler yrkeskategorier som man kan jobba med för att få ner bemanningsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista