Nobel & Myrbäck

Susanne Gustavsson: Man kan inte vänta på vård

16 min

Susanne Gustavsson har levt med psykisk ohälsa ända sedan hon var mycket ung och flera gånger försökt ta sitt liv. Helt avgörande för henne har varit en fungerande psykvård.

Att tvingas vänta på en läkartid i en månad eller längre när man lider av psykisk ohälsa kan vara förödande. Många söker sig i stället till psykakuten för att få hjälp. Men det bemötande man får där, kan variera.

– I Mälardalen kunde man bli nekad vård. På Näl har det fungerat mycket bättre. Om man är suicidal kan man inte vänta tills nästa dag innan man får hjälp, säger Susanne Gustavsson, som bor i Trollhättan sedan åtta år.

Även om hon har haft tur, som hon säger, och sluppit möta nya läkare varje gång, som det kan vara när stafettläkare används, är väntetiderna mycket långa.

– Eftersom det är brist på psykiater kan man få vänta en månad eller mer.

Susanne Gustavsson lever i dag ett bra liv, mellan skoven av psykisk ohälsa. Hon har en terapeut som har hjälpt henne klara av sin ohälsa. Helt avgörande för att hon mår så pass bra har varit en fungerande psykiatrisk vård.

– Ja, att vårdkedjan fungerar har varit helt avgörande för mig, alltifrån en fungerande vårdplan till en bra öppen- och akutvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista