#vadkostarvården

Stor brist på sjuksköterskor i hela regionen

1:52 min

Utgifterna för hyrläkare på sjukhusen i Västra Götaland minskar nu för första gången på flera år. Inhyrda sjuksköterskor ökar däremot. Det råder nämligen brist på sjuksköterskor.

I en serie inslag granskar vi vården i vår region – kommentera granskningen på sociala medier: #vadkostarvården.

De nyutbildade sjuksköterskorna har gått samman för att kräva minst 24 000 i månaden, det är 2 800 mer än regionens ingångslön.  Sjuksköterskestudenten Josefin Thimberg jobbar hellre i kommunen när hon är klar.

– Det är nog värdefullt att jobba i landstinget och lära sig yrket, men jag är inte jätteintresserad av det, säger Josefin Thimberg.

Varför inte?

– Det är lönen framför allt. De betalar bättre i kommunen.

Josefin Thimberg jobbar som undersköterska i Skara kommun, och skulle få ungefär samma lön i regionen efter tre års utbildning till sjuksköterna. Det är inte värt det, säger hon. 

Sjukvårdens utgifter för hyrläkare på sjukhusen i regionen har minskat  under det senaste året. Men notan för sjuksköterskorna har ökat kraftigt.  I Göteborg blev den nästan lika hög som för läkarna under 2013.

 Elisabeth Flygare, som är samordnare på  sjuksköterskefacket Vårdförbundet i Göteborg, tror att elevernas lönekrav hade stor betydelse för den svåra bristen på vikarier i somras:

– Jag tror absolut att det är en starkt bidragande orsak till det hela.

Och bristen på vikarier gör förstås att den ordinarie peronalen får slita hårt. I somras var det extra tufft på Sahlgrenska i Göteborg. 

– Väldigt många jobbade dubbla pass, det vill säga 14 timmar i sträck. Barnmorskorna var hårt utsatta, för att klara bemanningen.

– Det är i princip oacceptabelt, säger Elisabeth Flygare.  En människoa som är jättetrött och inte får gå på toaletten och inte äta--det är inte jättelätt att vara fräsch då.

Men trots att det är svårt att klara bemanningen tycker Vårdfacket att sjuksköterskeeleverna gör rätt som kräver högre lön:

– Jag tycker det är jättebra, säger Haide Gårdlid Mellgren¨på Vårdförbundet i NU-sjukvården.

– Det är inspirerande att ungdomarna är så tydliga, för så har det inte varit förut.