Planeten Mars. Foto: AP Photo/NASA Hubble Space Telescope/TT Nyhetsbyrån.
Nobel & Myrbäck

Skulle du vilja åka till Mars?

8:19 min

Intresset för att åka till Mars är stort. Projektet Mars One ska placera ut bostadskapslar där bosättarna ska kunna leva "normalt" med vanliga kläder och hemodlad mat. Den som åker får dock räkna med att aldrig återse jorden igen.

Vill du åka till Mars? Här kan du svara på frågan!

Det privata projektet Mars One, som startades av två holländare, tänker etablera en bosättning på planeten Mars. Av 200 000 frivilliga ska väljas 24-40 astronauter ut.

År 2024 är det tänkt att allt ska vara klart och resan gå av stapeln. Resan tar ungefär sju månader och någon hemresa är inte planerad. Den som åker får räkna med att leva resten av sitt liv på Mars.

Kostnaden för projektet ska betals av sponsring och tv-rättigheter, är det tänkt.

Intresset för att åka är stort och över 200 000 har anmält sig. Men bara ett fåtal får chansen att bli kolonisatörer på Mars.

Uttagningsprocessen har redan påbörjats och enligt planen ska fyra personer åka först till Mars. Därefter kommer fyra nya personer att anlända vartannat år.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista