Foto: P4 Väst
#vadkostarvården

Läkare i Uddevalla extraknäcker för sin egen arbetsgivare

"Vi är överens om att det ska avvecklas
1:56 min

Det är inte okej att en läkare inom regionen extraknäcker för sin egen arbetsgivare. Trots det har en läkare i Uddevalla kvitterat ut 11 miljoner från NU-sjukvården.

I en serie inslag granskar vi vården i vår region – kommentera granskningen på sociala medier: #vadkostarvården.

Jocema drivs av läkaren Erling Hallström, som är anställd som ortoped på Uddevalla sjukhus, och hans familj. Företaget har de senaste åren drivit bland annat kvälls- och nattjouren i Gamlestaden i Göteborg och Närakuten på Uddevalla sjukhus – de uppdragen upphörde vid årsskiftet. Men Jocema driver också nattjouren i Strömstad, och kvälls- och nattjouren i Bäckefors sedan ett par veckor. NU-sjukvården har sedan 2011 betalat 11,3 miljoner för sin del av dessa uppdrag.

Hallström jobbar själv aktivt i företaget på sin lediga tid. Men det är under avveckling, säger han själv.

Och uppgörelsen när det gäller hans egna insatser i företaget handlar om maximalt fem timmars bisyssla i veckan, berättar hans chef Bengt Ekelund, som gett  tillståndet:

– Det gjorde jag efter en dialog med honom och under en väldigt begränsad tid, och vi har diskuterat hur omfattningen ska vara. Och vi har kommit överens om att det ska avvecklas.

För några år sen stoppades Hallström av ledningen för NU-sjukvården sedan det blev känt att hans företag hyrdes in på ortopedklinken. Han jobbade alltså som bemanningsläkare på sin egen arbetsplats. Men hans övriga verksamhet har ändå fått fortsätta. Men det är emot regionens riktlinjer för extraknäck.

Och då måste man se hela regionen som arbetsgivare, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande. En anställd får inte extraknäcka för sin egen arbetsgivare.

– Grundprincipen tycker jag på den frågan, det är nej. Jag tycker inte det.

Har man en anställning hos en arbetsgivare så kan man inte gå in och extraknäcka.

Och då kan man betrakta regionen som en arbetsgivare?

– Ja, vi är en arbetsgivare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".