Kungshamnsbon Gunnel Berlin och kommunalrådet är ense om vad Sandbogen behöver och inte behöver. Foto: Oskar Lodin P4 Väst

Politiker och allmänhet eniga i kritik mot byggförslag i Kungshamn

1:36 min

Markägaren vill bygga uppemot 70 bostäder i flervåningshus på området Sandbogen i Kungshamn. Planerna har väckt motstånd hos allmänheten, som nu även verkar ha fått med sig kommunalrådet.

Vid Sandbogen nära Smögenbrons fäste i Kungshamn finns det planer på uppemot 70  bostäder som har beskrivits som lyxlägenheter. Fastighetsbolaget som äger området hoppas att bygget kan starta om två år. Men allmänhetens motstånd mot byggplanen har varit massivt och nu verkar det som att även kommunalrådet står på motståndarnas sida. Gunnel Berlin är en av dem.

Om vi börjar med att se oss omkring så har vi det bohuslänska landskapet, här har vi alltid byggt med rytm.

Gunnel Berlin och jag står med ryggen mot havet och det sneda snöfallet. Hon visar mig de typiska, låga trävillorna och den inramande bohusgraniten. Precis som den snabbt växande facebook-gruppen Action Sandbogen tycker hon att området ska få behålla sin karaktär, men det finns andra intressen.

– Planen här är alltså ett femvåningshus, ett fyravångshus och ett trevåningshus.

Fastighetsbolaget Skeppsviken som äger marken har tagit fram tre olika men karaktärsmässigt liknande byggförslag och hoppas på byggstart om två år. Gunnel Berlin hoppas på något annat.

– Jag hoppas att politikerna förstår vilket folkligt motstånd mot detta.

Det verkar kommunstyrelsens ordförande, moderaten Mats Abrahamsson redan ha snappat upp.

– Det finns ett stort motstånd mot detta. Jag tror att människor i vår bygd känner en mätthet inför så kallade lyxboenden i strandnära läge.

Nej, Mats Abrahamsson vill hellre ha bostäder som riktar sig till åretruntboende. Även Gunnel Berlin som bor granne med det idag lite trista området kan tänka sig en upprustning, bara det är i linje med vad kommunen behöver, dvs bostäder för unga, barnfamiljer,äldre och även trevliga mötesplatser.

– Det finns jättemycket fint man kan göra med området. Men det förslaget som ligger är långt ifrån optimalt, det ligger i helt andra änden, säger Gunnel Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista