Saab Parts slipper betala skadestånd

"Det här känns helt underbart"
1:11 min

Statliga reservdelsbolaget Saab Parts, numera Orio, vinner målet mot tyska biljätten BMW. Tingsrätten ogillar BMW:s stämning på drygt 20 miljoner kronor.

– Det här känns helt underbart, säger Lennart Stål som är vd för Saab Parts eller Orio.

– Nu kan vi lägga detta bakom oss. Det har ju pågått ända sedan 2012.

Den tyska biljätten BMW drog det statliga reservdelsbolaget, Saab Parts – numera Orio – inför domstol i augusti 2012 och krävde då 2,6 miljoner euro, runt 20 miljoner kronor.

Anledningen var att BMW hade levererat motorer och reservdelar till konkursade Saab Automobile, men det var leveranser som Saab Automobile aldrig betalade för. Eftersom Saab Automobile gått i konkurs valde BMW att stämma reservdelsbolaget, som inte gick i konkurs.

Men Tingsrätten går på Saab Parts linje och anser att reservdelsbolagets ansvar enligt de avtal som fanns endast gäller företagets egna inköp av reservdelar. Inte för leveranser av motorer och komponenter till moderbolaget Saab Automobile.
BMW har inte kunnat visa att man levererat något till Saab Parts, eller ens fått någon beställning, skriver tingsrätten i domen.

Käromålet ska av dessa skäl ogillas, skriver tingsrätten. Och BMW ska betala drygt 2,5 miljoner kronor till Saab Parts i rättegångskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".