#vadkostarvården

Kirurgkliniken ändrade schema och slapp operationsköerna

1:29 min

På kirurgkliniken i Skövde ändrade man på läkarnas scheman - och fick bort den långa operationskön.

I en serie inslag granskar vi vården i vår region – kommentera granskningen på sociala medier: #vadkostarvården.

Förändringarna gjordes för två år sen men märks fortfarande dagligen för kirurgen Stefan Skullman.

– Patienterna slipper ju vänta och vi slipper troligen ett antal telefonsamtal varje vecka där man undrar när man får komma in. Nu kan vi säga att det kommer ta två-tre veckor och sen är det din tur.

Stefan Skullman var en av dom som jobbade fram förslagen till förändringarna. Tillsammans med representanter från alla delar av vårdkedjan kollade man på vad man kunde förändra för att få en bättre arbetsmiljö. 

Engagerande projekt

Det man gjorde var bland annat att förändra läkarnas scheman så att de anpassades bättre till resten av personalens och till när patienterna var där. Verksamhetschefen Lars Rydberg säger att det var viktigt att personalen var medvetna om varför man gjorde förändringarna och att de själva var med och jobbade fram dem.

– Det har varit mycket stort engagemang och stor solidaritet. Detta är ett projekt vi har drivit på verksamhetsnivå och ingen omorganisation ovanifrån, säger han.  

Små förändringar

De många men små förändringarna gav resultat snabbt. Man lyckades få ner väntetiderna för patienterna från 120 dagar till 30 dagar i den långa kön för planerade operationer. Sedan dess förändringarna hållit i sig. Men det beror inte på att de anstränger sig mer nu.

– Vi springer inte fortare utan smartare. Det är inga stora förändringar vi gjort utan det är  många små grejer som gör att det flyter på, säger kirurgen Stefan Skullman.