1 av 2
Hemma hos Betty Åströms har hyresgästföreningens ordförande Anne-Marie Johannesson anslutit. Foto: Oskar Lodin/ Sveriges Radio P4 Väst
2 av 2
Mellbos VD Hans Wikström

Boende upprörda över hyreshöjningar i Mellerud

1:34 min

Kommunala bostadsbolaget i Mellerud vill se stora hyreshöjningar men boende motsätter sig. Nu har förhandlingarna flyttat upp till central nivå.

Melleruds kommunala bostadsbolag Mellbo vill storsatsa på de ofta gamla och slitna hyreslägenheterna från 40- och 50-talet. Men för det krävs vad som har beskrivits som chockhöjningar av hyrorna som skulle slå hårt mot många av hyresgästerna, inte minst de många pensionärerna som Betty Åström. Hennes privatekonomi skulle drabbas hårt.

– Den skulle inte må bra alls, säger Betty Åström.

Betty Åström sitter vid köksbordet i sin 40-talslägenhet mitt i Mellerud. MellBos förslag att höja hyrorna med 6,6% i år skulle kosta henne 260 kronor extra i månaden, vilket är mycket med en låg pension. Samtidigt tycker hon att många av de åtgärder som bostadsbolaget föreslår behövs.

– Det är klart, med allt han vill införa så är det väl inte orimligt. Men han kan inte göra allting på en gång, säger Betty Åström.

”Han” är Mellbos VD Hans Wikström.

– Fastigheten är från 40-, 50-talet och vi måste byta stammar och börja med renoverningar. Om vi inte gör det nu kommer det bli ännu värre längre fram.

Men hyresgästföreningen ser det inte så. Efter tre misslyckade lokala försök så har den utragna förhandlingen nu flyttat upp till central nivå, något båda parterna helst hade sluppit. Hemma hos Betty Åströms har hyresgästföreningens ordförande Anne-Marie Johannesson anslutit till köksbordet.

– Det är synd att det inte kan ordna sig, det är många som är väldigt oroliga, säger Anne-Marie Johannesson.

Och Betty Åström fyller i:

– Jag tycker att vi börjar få stadshyror, det ska vi inte ha, vi bor på landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista