#vadkostarvården

Vårdpersonal döljer sitt extraknäck

1:03 min

Det är ingen hemlighet att det finns vårdpersonal som extraknäcker. Problemet är enligt VG-regionen är att vårdpersonalens bisysslor inte är kända och därmed inte godkända.

Västra Götalandsregionen har gjort en granskning av vårdpersonalens bisysslor.

Det är ingen hemlighet att det finns vårdpersonal som extraknäcker. Det är inte det som är problemet enligt Vilhelm Rundquist, revisionsdirektör i Västra Götalandsregionen. Problemet är enligt honom att vårdpersonalens bisysslor inte är kända och därmed inte godkända, reglerade eller avvecklade och mörkertalet är stort.

– Här finns ju självklart en brist i regelverket och därmed även en risk att arbetsgivaren inte vet att personal inom verksamheten har en annan sysselsättning än hos huvudarbetsgivaren, säger Vilhelm Rundquist, revisionsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Har ni inte varit tydliga med vad det är som gäller om man är anställd hos er?

– Jo, det finns en stor tydlighet i de rutiner som är fastställda. Det är ett ansvar hos närmaste chef att kontinuerligt höra sig för om evetuella bisysslor. Det är något som ska ske i samband med utvecklingssamtal en gång om året. Sedan ska det här registreras och diarieföras. Reglerna är väldigt strikta i regionen. Mer strikta än i andra kommuner och landsting.

Men ändå följs inte de reglerna?

– Nej, dom följs inte i tillräcklig omfattning och det är just det som vi har påpekat i vår granskning. Det säger Vilhelm Rundquist, revisionsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista