Marina Johansson och hennes bostad samt en bild ur förundersökningen. Foto: Scanpix och Polisen. Montage: P4 Väst.

Hittade Marinas blod i sängen: Glömmer det aldrig

I dag fortsatte vittnesförhören i rättegången. Bland annat med en kriminaltekniker, de som flyttade in i Marinas hus och med personer Marina chattat med på nätet.

Dagen inleddes med ett förhör med en kriminaltekniker som har specialiserat sig på vapen. Han hade tittat närmare på och utrett en pistol som har funnits tillgänglig i Marinas bostad, enligt åklagaren. Utredningen har skett via den licenshandling som finns. Åklagaren sade att pistolen är borta och att en hypotes är att den har använts för att mörda Marina.

Kriminalteknikern uppgav att det handlade om ett gammalt vapen från början av 1900-talet, men att det oftast går att skjuta med vapnen även om de är så gamla som detta.

Förhör med internetvänner

Totalt var det sju olika förhör som hölls den här fjärde rättegångsdagen. Det var en del åhörare på plats, men mindre media än tidigare dagar. Rättssalen tar ungefär 30 åhörare och det var långt ifrån fullt.

Två män som har fått kontakt med Marina via nätet hördes. Det handlade bland annat om chattar som de haft nära inpå att hon, enligt åtalet, mördades tidigt den 28 juli 2010. Marina ska ha skrivit till männen att den 27 juli 2010 hade varit ”en riktigt för jävlig dag med min inneboende”, alltså den misstänkte exsambon. Hon avstyrde också ett planerat besök hemma hos henne med hänvisning till exsambon och att han skulle vara ”lite labil”, framkom under ett av förhören.

De glömmer inte blodfläcken

Även Marinas tidigare pojkvän och sambo under 2003 till 2005 förhördes. Det var han och hans fru som flyttade in i huset efter att Marina hade försvunnit.

En dag efter att de hade flyttat in låg han i soffan och tog det lugnt. Samtidigt grejade hans fru med sängen de använde, den som Marina var i när hon mördades.

Han berättade att frun sedan lät förskräckt – hon hade upptäckt den stora blodfläcken i sängen.

– Jag kommer aldrig glömma det, sade han.

Åklagaren frågade om han minns vad det var för täcken i sängen, men det gjorde han inte.

– När jag tänker på sängen är det enda jag kan se fläcken. Jag kan inte fokusera på något annat.

Försvarets vittnen i morgon

Frun berättade att hon rev bort det fleecematerial som fanns på sängen. Hon sade att det först var ett inkontinensskydd och att hon sedan såg den stora blodfläcken.

Den misstänkte mannen nekar till brott. I morgon kommer också tre vittnen som är åberopade av försvaret att höras. Ett av dem är en kvinna som ska ha sett en bil, på förmiddagen den 28 juli 2010, som liknade Marinas och personen i bilen liknade Marina. Detta är efter att Marina ska ha mördats, enligt åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista