1 av 3
2 av 3
Eva Engström, ordförande för Göteborgs läkarförening. Foto: Epp Andersson, Sveriges Radio.
3 av 3
Bengt-Arne Andersson Verksamhetschef vid vuxenpsyk på SÄS. Foto: Pär Sandin, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
#vadkostarvården

Läkarna drunknar i pappersarbete

1:48 min

Frustrationen är stor i hela regionen över att läkarna tvingas till allt mer administration. Något måste göras och det snabbt, menar flera läkare i Västra Götaland.

P4 granskar vården i regionen – #vadkostarvården på sociala medier.

Flera läkare i Västra Götalandsregionen vill att något görs och att det är en viktig fråga som måste prioriteras. Skulle man bara kunna dra ner läkarnas tid med fem procent skulle upp mot 200 nya läkartjänster skapas i Västra Götaland.  

–  Det finns en revolt, eller utmattningsläge kring hur mycket tid all administration tar. Allt runt omkring som äter upp den direkta patienttiden. Jag vill att man återerövrar makten över tiden till patienterna, säger Bengt-Arne Andersson verksamhetschef vid vuxenpsyk i Borås.  

Sverige är ett av de länder inom OECD som har flest antal läkare per tusen invånare. Samtidigt ligger Sverige i botten när man tittar på hur mycket läkarna ägnar sig åt patienter. Detta visar en rapport från Vårdanalys.  

Sverige har många läkare per 1000 invånare. Sverige hamnar på plats 3 av 21 länder. Antalet läkarbesök per invånare och år är dock få  - Sverige hamnar på plats 24 av 25 länder. 

Då skulle man kunna tänka sig att det finns gott om tid för patientmöten i Sverige - men resultaten av internationella jämförelser visade motsatsen. Sverige utmärker sig istället som ett av de länder som har sämst resultat när det gäller upplevelsen av hur mycket tid patienter och läkare har tillsammans. 

– Det är oerhört frustrerande att för en läkare att inte få arbeta med patienterna, det vi är utbildade för, säger Eva Engström, ordföranden i Göteborgs läkarförening.  

Det finns undersökningar på Sahlgrenska som pekar på att om alla läkare tog bort fem procent av sin arbetstid där man sysslar med administration  så skulle det motsvara upp mot 200 läkartjänster.  

– Framförallt  våra IT-system som i många stycken är direkt undermåliga, säger Lars Rydberg verksamhetschef vid Kirurgen på Skarabogs sjukhus. Han menar att IT-systemen stjäl mycket tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista