Belinda Olsson får kritik efter tv-program om feminism. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Feminist kritiserar SVTs program om feminism

"Kärnan finns kvar"
1:33 min

Belinda Olsson var med och skrev den legendariska antologin Fittstim på 90-talet. Nu målar hon fram dagens feminism som splittrad och får kritik.

Igår kväll sände SVT första delen av Belinda Olssons reportageserie  "Fittstim - Min kamp" där hon undersöker den moderna feminismen som hon tycker fokuserar på petitesser. Debatten han starta redan innan programmet sändes och svalnade knappast efteråt. Journalisten och författaren Inti Chavez Perez imponerades inte av Belinda Olssons sätt att närma sig feminismen.

– Enligt henne vill ingen prata om de traditionella kvinnofrågorna men det är ju det Gudrun Schyman vill göra, men hon får äta muffins istället.

Medan Gudrun Schyman äter upp sin muffin åker Belinda Olsson ut på jakt efter en feministisk kärna som alla kan enas kring. Det blir svårt. Feministlegendaren Ebba Witt-Brattström tycker att ordet "Hen" stjälper mer än hjälper och den underbetalda undersköterskan som brinner för rättvisa löner kallar sig inte ens feminist. Feminismen framstår som en röra, snarare än rörelse. Men Inti Cahvez Perex ser den hellre som bred.

– Kärnan finns fortfarande där men feminismen är mycket bredare idag.

Men vi på P4 Väst kunde inte släppa frågan om dagens feminism är för splittrad för att kunna leda någonstans. Reportern Oskar Lodin gick ut på stan i Uddevalla och frågade folk var feminismen behövs mest.

"Ingenstans" säger en ung tjej, "överallt" säger en äldre herre. En förskolelärare jag träffar håller med mannen men hon kan ändå tycka att ett område är särskilt aktuellt för feminismen.

– Ska vi få ett jämställt samhälle så måste vi börja någonstans, och då måste vi börja med de små så att alla får samma möjligheter.

Inti Chavez Perez uppskattar när feminismen är på tapeten, men tycker inte att Belinda Olssons program var någon vidare utgångspunkt för den som vill börja prata om feminism.

– Jag tror att den som inte hade någon kunskap om feminism innan det här programmet måste blivit rätt ställda, jag tror inte de förstod riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".