Håkan Kragnert var personalchef i Uddevalla kommun när privat sjukvårdsförsäkring infördes. Foto: Cajsa Vingros Carlson /Sveriges Radio P4 Väst
#vadkostarvården

Håkan Kragnert positiv till privat sjukförsäkring

Håkan Kragnert "Privat sjukförsäkring har medfört stora skillnader"
0:40 min

Skillnaderna sedan införandet av sjukvårdsförsäkringen har varit uppenbara, det menar Håkan Kragnert, före detta personalchef i Uddevalla kommun.

Sjukfrånvaron skenade iväg väldigt mycket i början av 2000-talet och det är anledningen till att frågan om privat sjukförsäkring började diskuteras i kommunen. Det säger Håkan Kragnert, före detta personalansvarig i Uddevalla kommun, som fick uppdraget att genomföra upphandlingen.

Upphandlingen gjordes och sedan våren 2009 så har kommunen kunnat erbjuda sina anställda en privat sjukförsäkring genom bruttolöneavdrag. Det vill säga, tackar den anställde ja till erbjudandet om sjukförsäkring så betalar de 175 kronor i månaden för detta. Det har gjort skillnad menar Håkan Kragnert.

– Sjukfrånvaron sjönk dramatiskt i kommunen. Från 8-9 procent till cirka 5 procent.

Diskussioner i ämnet har handlat om att det är fel och ha en gräddfil till de som kan betala till en bättre sjukvård. Vad säger du om det argumentet?

– Den diskussionen fanns redan då när vi införde erbjudandet om privat sjukförsäkring men politikerna var eniga redan då. Man tyckte att man lämnar ju faktiskt en plats i kön till någon annan.

Kan detta bidra till att den allmänna sjukvården blir mer effektiv?

– Ja, jag tror att lite konkurrens på lika villkor kan vässa organisationerna. Det säger Håkan Kragnert, före detta personalansvarig i Uddevalla kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".