Lollo Makdessi, en av initiativtagarna till Läkaruppropet. Foto: Ulrika Herlitz.
#vadkostarvården

Läkare i protest mot produktionskrav

1:42 min

Sverige har nästan flest läkare per invånare av alla industriländer och det näst lägsta antalet läkarbesök per invånare, visar en rapport från Myndigheten för Vårdanalys. Ändå anser patienterna att de får alldeles för lite tid hos doktorn, och det håller läkarna med om.

Nästan en tredjedel av läkarnas arbetstid, till exempel, går åt till administration. Det handlar bland annat om olika typer av interna ersättningar. Gynekologen Lollo Makdessi är en av initiativtagarna till Läkaruppropet.

– Vi får inte ha fokus på ersättningen framför patienten, Och så upplever vi att det är idag.

Läkaruppropet har samlat över 9 000 namn i protest mot  att vården styrs av krav på produktion,och att en stor del av läkarnas tid går åt till att administrera diagnoser och behandlingar med olika prislappar, i ett komplicerat köp- och säljsystem.

Regionrådet Gert-Inge Andersson håller med. Det är för mycket byråkrati i vården.

– Vi har en ständig diskussion om all byråkrati. Sverige är det läkartätaste landet inom OECD, men vi har den största byråkratin. Kanske 30 procent. Så våra läkare träffar patienterna minst. Vi borde kunna skala bort en del.

Men så enkelt är det inte, säger Lollo Makdessi. Hela systemet är felkonstruerat, när läkare ska koncentrera sig på att beta av så många vårdbesök som möjligt istället för att se till att patienten blir frisk.

– Jag tror att det finns ett problem med att man stirrar sig blind på att det bara handlar om administration. Problemet är mycket större än så. Om man bara tittar på administrationen, riskerar det att bli punktinsatser på fel nivå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista